Ne postoji volja
26

Skoro 40.000 gluhih i nagluhih glasa po navici: Političari nemaju razumijevanja za svoje glasače

Piše: E. M.
S jednog od protesta gluhih i nagluhih osoba u Sarajevu (Foto: N. G./Klix.ba)
S jednog od protesta gluhih i nagluhih osoba u Sarajevu (Foto: N. G./Klix.ba)
Izborna godina, predizborne koalicije i obećanja već uveliko su uzeli maha u Bosni i Hercegovini, a šaroliki izbor kandidata za Predsjedništvo BiH znači da će svaki glas biti bitan. Međutim, ono o čemu kandidati i stranke ne razmišljaju su gluhi i nagluhi glasači koji glasaju po navici jer ne razumiju šta koji kandidat nudi.

Savez udruženja gluhih i nagluhih osoba u Bosni i Hercegovini broji skoro 40.000 članova, od toga ih u Federaciji BiH ima 28.000. U razgovoru za Klix.ba sekretar saveza Sulejman Čaković je kazao kako zakonom nije uređena upotreba znakovnog jezika te da uglavnom, ako nekada odluče, stranke i kandidati to rade privatno.

"Veoma mali broj gluhih i nagluhih osoba od 40.000 u Bosni i Hercegovini nije punoljetan i nema pravo izaći na izbore, a upotreba znakovnog jezika još uvijek nije zakonski uvedena. Pokrenut je postupak o donošenju Zakona za znakovni jezik u BiH, ali to ne možemo očekivati ove godine. Možda naredna garnitura političara razmotri taj zakon i time pomogne gluhim i nagluhim osobama", kazao je Čaković.

Ako uzmemo računice kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 40.000 osoba, koliko je gluhih i nagluhih u BiH, je skoro pa jedna trećina glasova koliko je potrebno za funkciju člana Predsjedništva BiH.

Predstavnik Udruženja gluhih i nagluhih Zeničko-dobojskog kantona Goran Jerkić je kazao kako je problem veoma lako riješiti, ali da ne postoji volja nadležnih.

"Gluhe i nagluhe osobe niti jedne izbore do sada nisu znale za koga glasati i uglavnom su se vodili navikom. Niko nije glasao za nekog kandidata zbog njegovih ideja već jer su navikli. U Zeničko-dobojskom kantonu imamo skoro 5.000 glasača iz ove kategorije društva, a uskraćeni za informacije i ideje koje im nude političke partije", izjavio je Jerkić za Klix.ba.

Rješenje za gluhe i nagluhe ogleda se u angažovanju jednog tumača znakovnog jezika na 1.500 gluhih i nagluhih koji bi im bio na raspolaganju tokom predizborne kampanje, ali i izborne godine s obzirom da su izborni potezi i koalicije vidljive odavno vidljive.

Da li će kandidati za Predsjedništvo BiH i političke stranke poslušati glas udruženja i angažovati stručne osobe i na taj način na adekvatan način predstaviti svoje ideje, ostaje da se vidi u narednim mjesecima.