BiH
0

Gloser: Njemačka će nastojati da se sporazum između BiH i EU potpiše što prije

FENA
Parlamentarni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Njemačke zadužen za EU Ginter Gloser istaknuo je pred njemačkim parlamentom, Bundestagom, da Njemačka daje punu podršku BiH i da će nastojati da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU potpiše što prije.

Gloser pritom nije isključio ni 26. maj kao mogući datum potpisivanja SAA.

  • Činjenica da Njemačka podržava nastojanja BiH da što prije potpiše SAA važnija je od samog datuma potpisivanja, ocijenio je u izjavi Feni Zlatan Burzić, savjetnik u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

Burzić je naveo da je Gloser iznio ovakav stav u živoj diskusiji koja se krajem prošle sedmice vodila u njemačkom parlamentu povodom saopćenja članice Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, zastupnice Zelenih, Marieluise Beck.

Beck je navela da EU neopravdano pravi ustupke Srbiji koja je izazivala ratove 90-ih godina na Balkanu u odnosu na BiH, gdje su se desila najveća razaranja i najgori zločini s najviše žrtava.

Ona je, osim toga, istaknula da se pregovori o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom vode već nekoliko mjeseci, dok s BiH još nisu ni započeli, "što je neprihvatljivo".

Zaključak njenog saopćenja je bio da BiH mora dobiti veću podršku i intenziviran angažman EU.