Potvrdio Lagumdžija
105

Finalni prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

M. G.
Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija saopćio je da je finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu.
Lagumdžija je rekao da je finalni prijedlog rezolucije usvojen "nakon više krugova inkluzivnih konsultacija".

"Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije 'Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995', od strane 'cross- regional core group', otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Sretan 1. Maj!", poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži X.

U ovom mjesecu, rezolucija o Srebrenici, koja je već izazvala značajnu pažnju, bit će razmatrana na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Njemačka i Ruanda stoje iza inicijative ove rezolucije, a podršku su već najavile mnoge zemlje.

Međutim, Srbija i Rusija, zajedno s zvaničnicima iz bh. entiteta RS, suprotstavljaju se rezoluciji bez ikakvog opravdanog razloga. Putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u, sinoć su osigurali obraćanje članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, na Vijeću sigurnosti UN-a. Ona je tom prilikom iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Rezoluciju su, međutim, podržale brojne zemlje, između ostalih i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da će njegova zemlja glasati za rezoluciju o Srebrenici kada bude na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Na javnoj sjednici koja je održana u Domu lordova, Komitetu za međunarodne odnose i odbranu, državni sekretar za vanjske poslove David Cameron iznio je stav Vlade u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.