Oznake su važne na terenu
24

Novi simboli na ruskim vozilima: Pojavili su se prethodnih dana i vjerovatno su povezani s novom ofanzivom

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Novi taktički simbol koji se pojavljuje na ruskim tenkovima i oklopnim vozilima, koji učestvuju u tekućoj ofanzivi blizu Harkova u Ukrajini, sugeriše značajno povećanje ruskih vojnih aktivnosti.

Do sada neviđeni simbol sastoji se od središnjeg kvadrata s dva preklapajuća dijagonalna križa. Ova oznaka počela se pojavljivati ​​na ruskoj opremi u posljednjih nekoliko dana.

OSINT Defender izvještava da bi novi simbol mogao biti povezan s ruskom obnovljenom graničnom ofanzivom na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske oklopne jurišne grupe pokušavaju probiti ukrajinsku odbranu, posebno oko Vovčanska, gdje su ruske snage primijećene kako ulaze u pogranični grad.

U zonama sukoba, simboli poput ovih prvenstveno služe kao mjere za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja, način da se spriječi prijateljska paljba. Najistaknutija oznaka bilo je "Z" koje se pojavilo na mnogim ruskim oklopnim vozilima rano nakon invazije 2022. i postalo je svojevrsni simbol za Ruse koji pokazuju podršku ratnim naporima .

"Oznake su ključne u borbi za razlikovanje između prijateljskih i neprijateljskih vozila, posebno u sukobima poput onog u Ukrajini gdje bi obje strane mogle koristiti sličnu opremu", rekao je Michael Pursell, penzionisani potpukovnik američkih marinaca, koji sada predaje na Univerzitetu George Washington.

Ruska vojska uvela je simbole okruga na svoja oklopna vozila malo prije invazije 2022. Prema rusko-ukrajinskom Warspottingu, web-stranici baze podataka o sukobu koju vode dobrovoljci, svakom ruskom vojnom okrugu, zajedno s ruskim milicijama u Donbasu, dodijeljeni su različiti znakovi.

Stranica je zabilježila više od 10 različitih simbola koje je koristila ruska vojska na bojnom polju, uključujući bijelo slovo "Z", a bilo je i slučajeva da su neka ruska vozila imala oznake okruga kojima ne pripadaju.

"Mogu se izvršiti prilagodbe oznaka kako bi se poboljšala jasnoća i učinkovitost, što uključuje razmatranje vidljivosti dronova. No, u ovom slučaju, čini se da implementacija nikada nije bila provedena posebno pedantno", rekao je Pursell.

Dok Ukrajina čeka prijeko potreban priljev američke vojne pomoći, ruske snage pokrenule su ponovni napad na Harkov, rekli su ukrajinski dužnosnici, dodajući da kijevska vojska žuri s dodatnim resursima prema sjeveroistočnoj granici. Prema ukrajinskim dužnosnicima, Moskva je ostvarila "taktički značajne dobitke" u područjima sjeveroistočne regije, gdje Kijev ima manje odbrane.

Harkov, koji je sedmica bio pod ruskim bombardovanjem — drugi je po veličini grad u Ukrajini. Njegovo zauzimanje bio bi značajan napredak za Rusiju, iako ostaje nejasno namjerava li Moskva pokrenuti sveobuhvatni napad na regiju.