Obraćanje u UN-u
221

Bećirović: Poruke iz RS-a se mogu uzeti kao prijetnja počinjenjem novog genocida

S. M.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja se održava u vezi Bosne i Hercegovine.

Na početku je kazao da je visoki predstavnik jedini zvaničnik koji može podnijeti izvještaj pred Vijeće sigurnosti UN-a, a ne entiteti.

"Izvještaji koji dolaze iz entiteta su pravno ništavni. Samo se država obraća UN-u, a ne entiteti", kazao je Bećirović.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina članica Vijeća Evrope, UN-a i država koja je na putu u EU i NATO.

"U martu ove godine postignut je jedan važan korak. Evropsko vijeće je odlučilo da otvori pregovore sa BiH. To je veliki poticaj za građane ove države", rekao je Bećirović.

Poručio je da svijet treba znati istinu.

"Ključni problem BiH ne potiče iz naše države, već dolazi izvan granica. To su utvrdili najviši sudovi UN-a. Haški tribunal je utvrdio karakter rata u svojoj presudi protiv rukovodioca Službe državne bezbjednosti SRJ. Presuda potvrđuje da nije bilo građanskog rata u BiH", kazao je Bećirović.

Govoreći o genocidu počinjenom u BiH rekao je da je Srebrenici strašni podsjetnik na historiju naše zemlje.

"Presuda najviših sudova kažu da je počinjen genocid. Lideri Republike Srpske ne poštuju presude sudova, oni slave presuđene ratne zločince i kažu da će i dalje provoditi mjere takvih ratnih zločinaca. To se može uzeti kao prijetnja počinjenu novog genocida. Zato je potrebno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju. Ona je od najveće moguće važnosti za širenje svijesti o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima. To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu", kazao je Bećirović.

Naglasio je da vlasti RS-a tumače selektivno Dejtonski sporazum i potkopavaju nezavisnost BiH

"Oni prijete miru i stabilnosti. Posljednji izvještaj OHR-a upravo to naglašava. Mir i stabilnost su ugroženi antidejtonskim politikama RS. Godinama pokušavaju promijeniti odluke iz Dejtonskog sporazuma. Vlasti RS nastoje blokirati ključne institucije u BiH, OHR i Ustavni sud", rekao je Bećirović.

Smatra da je međunarodna zajednica utvrdila obaveze i odgovornosti u BiH.

"Ona ima sve potrebne instrumente kojima se garantuje mir i stabilnost. Izuzetno je važno da se jačaju institucije visokog predstavnika. Odluke visokog predstavnika moraju se provoditi u djelo na cijeloj teritoriji države", kazao je Bećirović.