Premijer Slovačke
88

Ko je Robert Fico: Rusku agresiju pravdao time da su "ukrajinski neonacisti podivljali"

S. M.
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Robert Fico, premijer Slovačke, koji je danas ranjen u atentatu, već dvije decenije jedna je od najvažnijih ličnosti na slovačkoj političkoj sceni. Prošle godine je treći put imenovan za premijera ove zemlje.

Fico je ranjen mecima iz vatrenog oružja u Bratislavi nakon sjednice slovačke vlade. Ranio ga je 71-godišnji ljevičarski književnik Juraj Cintula.

Aktuelni premijer je slovačkom vladom također upravljao u periodima 2006. do 2010. i ponovo od 2012. do 2018. godine. On je osnivač i šef Stranke socijaldemokratije SMER.

Rastuća popularnost Roberta Fica zabrinula je zvaničnike u evropskim zemljama zbog njegovih radikalnih stavova.

Političar je nadaleko poznat po svojoj proruskoj politici. On se protivi pružanju pomoći Ukrajini u vidu naoružanja, evropskim sankcijama Rusiji. Mišljenja je da Rusija i Ukrajina moraju biti primorane na mirne razgovore. U jednom od intervjua je kazao da je "uzaludno očekivati da će se Rusija odreći teritorije koju kontroliše", misleći na Krim koji je pod ruskom kontrolom od 2014. godine.

On se u januaru protivio prijemu Ukrajine u NATO savez.

"Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat", rekao je Fico za slovački javni radio RTVS.

Također, on je izjavio da je Rusija započela rat protiv Ukrajine 2014. jer su "ukrajinski nenaocisti podivljali".

Također Fico vodi kampanju protiv imigracije i prava LGBTQ+ osoba. Tvrdio je da je usvajanje djece u istospolne zajednice - perverzija.

Tokom svoje posljednje kampanje za premijera, Fico je, u pozadini transparenta s natpisom "Charinme Slovensko" ("Štitimo Slovačku"), rekao da "hiljade terorista i boraca Islamske države ulaze u Evropu s migrantima".

"Mogu vam reći da nikada nećemo dovesti niti jednog muslimana u Slovačku", rekao je tada. Fico je u tome održao svoju riječ i prihvatio samo 180 kršćanskih sirijskih izbjeglica u zemlju.

Fico se, u kontekstu vanjske politike, usprotivio i proglašenju neovisnosti Kosova koje je nazvao "velikom greškom".

Zbog njegovih političkih stavova hiljade građana je protestovalo u masovnim antivladinim demonstracijama kako bi izrazili nezadovoljstvo njegovom politikom.

Na poziv tri opozicione partije u februaru ove godine u Bratislavi se okupilo 30.000 ljudi. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Fico je loš za Slovačku", "Fico, idi u Rusiju", "Sramotna vlada Fico-mafije" i brojne druge.