UN 1995. = FIFA 2010.
0

FIFA slagala da je Mandela osuđen 11. jula i odbila minutu šutnje

Piše: Adis Karadža
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Svjetska fudbalska organizacija FIFA u petak je objavila da neće podržati inicijativu o minuti šutnje prije početka finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici između Španije i Holandije.

Skandalozna odluka FIFA-e šokirala je građane BiH i žrtve srebreničke tragedije, koji su se nadali da će barem jedna svjetska organizacija imati razumijevanja za najveći genocid koji se u Evropi dogodio nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, FIFA, koja se diči time da ima više članica od Ujedinjenih nacija, ponijela se baš kao i "plavi šljemovi", koji su bili prisutni u "zaštićenoj" enklavi kobnog jula 1995. godine.

U svom sramotnom obrazloženju odluke da neće biti minute šutnje uoči finala SP-a u JAR-u, potpisnik pisma, generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke, naveo je da "taj dan koincidira s hapšenjem i izricanjem kazne na doživotnu robiju Nelsona Mandela i njegovih saboraca prije 50 godina. Kako možete i pretpostaviti, taj dan ima veliki značaj za cijeli afrički kontinent, a posebno za Južnu Afriku. Zato se nadamo da ćete imati razumijevanja za to da nijedan od tih užasnih događaja neće biti posebno istaknut u Južnoj Africi na završnoj utakmici Svjetskoga prvenstva u fudbalu 2010.".

Bahati moćnici, koji stoje na čelu FIFA-e tako su (ne)namjerno previdjeli bitnu činjenicu da je Nelson Mandela na doživotnu robiju osuđen 12. juna 1964. godine, čime su slagali javnost u našoj zemlji, pokazavši da nemaju saosjećanja za dešavanja od prije 15 godina, kada je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Kako je za naš portal rekla Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode BiH, koje je poslalo zahtjev FIFA-i, ovakva odluka, potkrijepljena neuvijerljivom argumentacijom je sramotna.

"Nigdje na svijetu u jednom danu neće biti ukopanu toliko ljudi odjednom. Iz pijeteta prema 775 žrtava FIFA je morala donijeti moralnu, ljudsku odluku o održavanju minute šutnje", rekla je Memiševićeva za Sarajevo-x.com.

Ona je rekla da je pismo FIFA-i poslano 21. maja, a da je odgovor stigao tek jučer. Društvo za ugrožene narode će poslati svoj odgovor FIFA-i, ali je već prekasno, jer će se utakmica sutra odigrati.

"Ovo pokazuje da je Bosna jedna mala zemlja sa Balkana, koja je bila zaboravljena prije 15 godina, ali se čini da je zaboravljena i sada", rekla je Memiševićeva.