BiH
0

FBiH: Akcija kontrole rada na crno počinje 2. jula

FENA
Provedba Plana akcije kontrole rada na crno u Federaciji BiH koji je proteklog mjeseca prihvatila federalna vlada počet će 2. jula.

Akcijom će, kako je istaknuto u ponedjeljak u Sarajevu na konferenciji za novinare, koordinirati Štab za provođenje Plana akcije kontrole rada na crno, a u nju će biti uključeni: Federalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.

U provedbu spomenutog plana, kako je rekao Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, bit će uključeno oko 150 inspektora raznih profila koji će raditi po 12 sati dnevno ne znajući unaprijed koje poslovne subjekte će trebati da kontroliraju.

"Koliko je ozbiljna ova akcija, govori i podatak da je u posljednjih mjesec do dva Federalnom zavodu PIO prijavljeno 9.313 novih osoba i mislim da će ovo biti prva najozbiljnija akcija o pitanju suzbijanja rada na crno u FBiH", rekao je Tirak.

Za one poslodavce, bilo da se radi o domaćim ili inozemnim, koji krše Zakon o radu, odnosno koji ne plaćaju doprinose za radnike predviđene su i kazne u rasponu od 3.000 do 15.000 KM.

Iako će akcija biti okončana do kraja jula, prema riječima potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, to ne znači da se slične aktivnosti neće nastaviti kontinuirano.

"Ovom akcijom mi najavljujemo čitav niz mjera koje treba da stvore iste uvjete poslovanja u cijeloj Federaciji kako bismo stvorili ambijent za ulaganja onih koji dolaze u BiH. Ovo nije akcija protiv poštenih privrednika već onih koji žele laku zaradu preko leđa onih koji vape za socijalnom pomoći", rekao je Kebo.

Predsjednik Štaba za provođenje Plana akcije kontrole rada na crno Desnica Radivojević kazao je kako ta akcija treba dati dijagnozu stanja rada na crno i pokazati da li je on u FBiH zastupljen s 20, 30 ili 50 posto, kako to neki ističu.

Na kraju jula Štab će prezentirati sve podatke s terena i predložiti Vladi FBiH doradu zakonskih rješenja koja se tiču rada, odnosno Zakona o radu.