BiH
10

FBI uručio priznanje MUP-u RS za uspješan rad na sankcionisanju cyber kriminala

Piše: E. B.
John Bivona, visoki delegat FBI-a, danas je posjetio MUP RS gdje se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem i direktorom Policije RS Gojkom Vasićem. Tom prilikom Dražen Višnjić sa Odjela visokotehnološkog kriminaliteta u okviru MUP-a RS dobio je priznanje od FBI-a za uspješan rad na sprečavanju i sankcionisanju cyber kriminala.

John Bivona je u ime direktora FBI-a James Comeyja pohvalio rad MUP-a RS i zahvalio se na saradnji koju ova institucija ostvaruje s Ministarstvom pravde Sjedninjenih Američkih Država i FBI-em.

"Cyber kriminal prelazi granice i agencije za sprovođenje zakona širom svijeta moraju razviti visok nivo saradnje", rekao je visoki delegat FBI-a i dodao da je MUP RS dao nesebičan doprinos u razvoju te vrste saradnje i da im je zbog toga FBI veoma zahvalan.

Ministar Dragan Lukač je rekao da MUP RS i FBI sarađuju dugi niz godina i da je već napravljen određen broj uspješnih akcija na međunarodnom planu u suzbijanju i sankcionisanju kompjuterskog kriminala.

"Ovo je značajno priznanje za naše ministarstvo i policiju i mi smo ponosni na naš rad i saradnju. Natavit ćemo saradnju i buduće akcije će biti još organizovanije", rekao je Lukač.

U posljednju akciju je bilo uključeno više od 20 zemalja i rezultiralo je hapšenjem više desetina kriminalaca koji se bave cyber kriminalom u više svjetskih država.

Odjeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u okviru MUP-a RS je formirano 1. januara 2010. godine kada je zvanično počelo rad.

"Osobenost rada ove službe je zainteresovanost za istrage svih kriminalaca koji se bave kompjuterskim kriminalom bili oni državljani BiH ili trećih zemalja", na kraju je rekao dobitnik priznanja Dražen Višnjić.