OS BiH
0

EUFOR predao nadležnost nad elektromagnetnim spektrom

FENA
Oružane snage Bosne i Hercegovine preuzele su danas od EUFOR-a nadležnost u upravljanju vojnim elektromagnetnim spektrom.

Primopredaja je izvršena na temelju Memoranduma o razumijevanju koji su danas u kasarni Rajlovac potpisali komandant EUFOR-a generalmajor Ignasio Martin Villalain i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (ZŠOSBiH) generalmajor Slavko Puljić.

Ispravno upravljanje radiospektrom smatra se važnim pitanjem u svakoj zemlji. S tim u vezi, EUFOR je organizirao šestomjesečnu obuku za pripadnike OSBiH i Ministarstva odbrane BiH i, nakon njenog završetka, uručio danas certifikate šestorici pripadnika.

Načelnik Uprave za komunikacije i informatičke sisteme ZŠOSBiH brigadir Mihajlo Vujović izjavio je novinarima da je elektromagnetni spektar bogatstvo svake zemlje posebno. Podsjetio je da su kompletan spektar elektromagnetnih talasa po Dejtonskom sporazumu i upravljanje njime pripali tadašnjem IFOR-u te da je 2002. visoki predstavnik Wolfgang Petritsch osnovao Agenciju za upravljanje komunikacijama – CRA, koja je preuzela izvjestan dio tog spektra tj. dodjeljivala izvjesne frekvencije za civilne potrebe, ali i za sve institucije tadašnje BiH, uključujući Vojsku RS-a i Vojsku FBiH.

„Sada je vrijeme da se dio tog spektra, koji po međunarodnim standardima pripada u svim zemljama vojci, prepusti na upravljanje Oružanim snagama BiH, tj. institucijama odbrane BiH“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, nijedan telekomoperator ne može dobiti dozvolu da radi ukoliko ne dobije dozvolu za frekvencije na kojima će raditi.

„Te dozvole je dobijao od CRA i dobijat će i ubuduće. To je civilni dio. A mi prihvatamo samo jedan dio da imamo titular nad onim frekvencijama koje su za naše potrebe. Što se tiče vojnog dijela spektra, sada će formalnopravno EUFOR tražiti dozvole od nas“, naglasio je Vujović.

Rečeno je i to da „ovo nije kraj posla što se tiče prijenosa nadležnosti iz upravljanja frekvencijama“.

„Morat ćemo ubrzo i u Ministarstvu odbrane BiH formirati ćeliju koja će biti zadužena za upravljanje frekvencijama i onda da Ministarstvo potpiše sporazum s Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK) o pitanju precizne nadležnosti, jer na svakom dijelu tog spektra postoji i civilni i vojni dio, pa se to prepliće“, obrazložio je Vujović.

General Villalain je izrazio zadovoljstvo prisustvom današnjoj svečanosti potpisivanja Memoranduma o prijenosu nadležnosti.

„Mi danas govorimo o vojnom radiospektru i njegovoj ulozi koju ima pri izvođenju vojnih operacija. Od presudne je važnosti da vojska ima određeni stepen autonomije u kontroliranju svog dijela spektra dok istovremeno radi u koordinaciji s drugim korisnicima“, naglasio je komandant EUFOR-a.

Istakao je da je od samog početka misije EUFOR bio odgovoran za vršenje kontrole nad vojnim spektrom u BiH putem svog dijela za upravljanje radiofrekvencijama.

„Naša namjera je oduvijek bila da odgovornost za te poslove predamo Oružanim snagama BiH. Konačno je došao taj dan i ovo je još jedan ključni korak u procesu prijenosa ovlasti s EUFOR-a na OSBiH“, kazao je Villalain, dodajući da je osoblje OSBiH prošlo obuku i može preuzeti vodeću ulogu u obavljanju ovih poslova.

Generalmajor Slavko Puljić je na ovoj svečanosti istaknuo da se opredjeljenje OSBiH za „svoj kristalno jasan put ka euroatlantskim integracijama“ realizira u praksi nizom aktivnosti.

„Danas imamo čast da ponovno pokažemo svoju odgovornost i od EUFOR-a preuzmemo jedan od segmenata nadležnosti. Time pokazujemo da smo ozbiljan partner i spremni za preuzimanje cjelokupne odgovornosti nad Oružanim snagama BiH i njenom funkcionalnosti, kao i ozbiljan partner za ulazak u euroatlantske integracije“, kazao je Puljić.