Interventni uvoz
77

Eko Akcija: Energoinvest duguje odgovore građanima Sarajeva zbog plina

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nevladina organizacija "Eko Akcija" zatražili su objašnjenje od direktorice Energoinvesta Biseri Hadžialjević zbog čega je Kanton Sarajevo morao kupiti dodatne količine prirodnog gasa po tržišnoj cijeni, koja je četiri puta veća od ugovorene.

"Da se potrošene količine plina u Kantonu Sarajevo razlikuju od planiranih, redovna je pojava. U periodu od 2011 do 2020., tokom mjeseca januara, šest puta je potrošena veća količina plina od naručene, četiri puta značajno manja. Osim 2015. godine kada je BH Gas značajno ograničio isporuku da bi natjerao Sarajevogas da počne plaćati dugove, izuzetno su rijetke bile vijesti o smanjenoj isporuci i korištenju mazuta kao alternativnog goriva. Nikada nije bilo izvještaja o intereventnim kupovinama plina po višestruko višim tržišnim cijenama", naveli su.

Podaci o potrošnji po godinama
Podaci o potrošnji po godinama

Ističu kako je tokom ledenog januara 2017. godine u Kantonu Sarajevo potrošeno čak za trećinu više od planirane količine prirodnog plina, bez prekida isporuke, bez vijesti o potrebi interventne kupovine i prelaska na mazut.

Podsjetimo, iz Sarajevogasa su obavijestili javnost da je danas počela normalizacija u snabdijevanju prirodnim gasom, tako da nema straha od isključivanja grijanja domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Problem je nastao usljed nedovoljno nabavljenih količina za januar prilikom čega i Energoinvest, a i Sarajevogas okrivljuju jedni druge. Iz Energoinvesta navode da su upozorili Sarajevogas na to da zbog velikih minusa naručena količina neće biti dovoljna za zagrijavanje objekata, dok iz Sarajevogasa poručuju da im Energoinvest nije isporučio zagarantovane količine za januar, jer su ih preusmjerili privatnoj firmi Arcelor Mittal.

Vlada KS je zbog nastale situacije naručila dodatne količine gasa, ali po cijeni četiri puta većoj od tržišne, jer u ovom momentu nije bilo drugih opcija.