Stiglo i objašnjenje
26

EU planira sankcionisati ruske gasne kompanije, iz Mađarske već najavili veto

N. Ž.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija je predložila novi plan sankcija za Rusiju zbog njene agresije na Ukrajinu, a ključni dio ovog prijedloga je vezan uz gasne kompanije iz ove zemlje. Ipak, pitanje je da li će ovaj plan biti realizovan.

Dok su "nevoljko" pristajali na druge prijedloge sankcija, zvaničnici iz Mađarske su više puta naglašavali da neće prihvatiti niti jedan plan koji uključuju energetski sektor.

Kada je Evropska komisija predložila svoj plan da zabrani korištenje evropskih luka za transport ruskog gasa, Mađarska je odmah najavila da za to neće glasati - što bi značilo da plan ne bi bio usvojen.

Iako nije riječ o zabrani i sve zemlje iz EU, uključujući Mađarsku, bi i dalje mogle kupovati ruski gas, čelnici iz ove zemlje izričito odbijaju bilo kakve sankcije energetskom sektoru Rusije. Smatraju da bi tako došlo do naglog porasta cijena za sve konzumente.

Zabranom korištenja evropskih luka za ruski gas, kompanije iz ove zemlje našle bi se u ogromnom problemu. Cijene transporta za firme iz Rusije skočile bi značajno, a iz Mađarske smatraju da bi se to odrazilo i na građane njihove zemlje.