BiH
1

Efendić: Očekujem da će uskoro Sarajevo biti povezano biciklističkim stazama

FENA
Deseta biciklistička promotivna vožnja "Kritična masa", koju sarajevski biciklisti organizuju jednom mjesečno u svrhu promocije sigurnog biciklizma, bit će održana u subotu, 3. oktobra.

Organizatori iz Biciklističkog kluba "Trek team" očekuju dolazak velikog broja učesnika, koji će vožnju započeti ispred Zemaljskog muzeja u pratnji pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Predsjednik "Trek teama" Senad Bečković je podsjetio da je vožnja organizovana s ciljem skretanja pažnje na probleme biciklista u saobraćaju, te na greške vozača motornih vozila, ali i samih biciklista koji često ugrožavaju pješake.

"Za sigurnost biciklista, ali i drugih učesnika saobraćaja u gradu potrebno je imati izgrađene staze. Sarajevo nema mnogo takve infrastrukture, ali srećom taj problem je u fazi rješavanja", izjavio je Bečković na konferenciji za medije.

Gradolnačelnik Sarajeva Ivo Komšić je naglasio da je u interesu svih nivoa vlasti u Sarajevu da se biciklistička infrastruktura izgradi i na taj način podigne sigurnost u saobraćaju.

"Iako nemamo dovoljno sredstava uspjeli smo izgraditi biciklističku stazu u Općini Novi Grad, a sada nam je cilj isto postići i u drugim gradskim općinama. Nadam se da će doći dan kada će biciklisti kroz cijelo Sarajevo voziti neometano i na taj način rasteretiti saobraćaj", rekao je Komšić.

Općina Novi Grad je prva privela kraju izgradnju biciklističke staze, a načelnik Semir Efendić očekuje da će uskoro cijeli grad biti povezan stazama za bicikle.

On ističe da će na području njegove općine biti još izgrađeno odmorište za bicikliste s besplatnim bežičnim internetom (WIFI), te da je potrebno povezati Dobrinju s biciklističkom stazom.

Predstavnici Biciklističkog kluba "Trek team" su zahvalili na saradnji, te uručili zahvalnice Komšiću i Efendiću.