Reakcije
0

EFA-Rainbow: "Izvinjavamo se za grčke zločine u Bosni"

Sarajevo-x.com
Ingeborg Beugel
Ingeborg Beugel
Nakon našeg opširnog dvodijelnog intervjua sa Ingeborg Beugel, holandskom novinarkom koja je otvoreno izvještavala o grčkim zločinima u BIH, podrški grčke javnosti srpskim zločincima i ignorisanju njihovih zločina, stižu reakcije. Makedonska nacionalna manjina Grčke, koja je početkom stoljeća i sama bila žrtva vlastite domovine, šalje svoje izvinjenje građanima BiH.

Piše: Asim Bešlija

Iz grčke partije Rainbow podsjećaju da iako je većina grčke javnosti odbijala da prihvata da je srpsko rukovodstvo u BiH zajedno sa vojskom počinilo zločine te da su u zločinima učestvovali i grčki dobrovoljci, istina ipak bude otkrivena. Iako minorna politička partija i sa malo snage da promijeni stvari tokom 90-ih u samoj Grčkoj, Rainbow partija je ipak reagirala. 1999. godine objavila je opsežnu izjavu o svome stajalištu o tome šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji, zemljama poput Hrvatske, Bosne i Kosova.

U pismu koje su nam dostavili navode da je lako shvatiti zašto je kolektivna memorija jednog prosječnog Grka takva kakva jeste kada je 10 godina bio izložen kontinuiranom dezinformisanju. Dok je ostatku Evrope bilo poznato da je Vukovar sravnjen sa zemljom od strane srpske artiljerije, Sarajevo okruženo Srbima i da su Bošnjaci uistinu poklani u Srebrenici, u Grčkoj to nije bio slučaj.

"U grčkim medijima je izvještavano da je 'Sarajevo ponovo bombardovano', 'Vukovar je sravnjen bombardovanjem' i 'masovne grobnice su pronađene u Srebrenici", podsjećaju iz Rainbow-a na mračni period modernog grčkog društva.

Informacije koje su Grci dobijali najčešće su bile manipulirane i dirigirane velikim dijelom sa šovinističkih frontova pravoslavnih kršćana, pa tako jedan prosječan grčki građanina ima prazno sjećanje o uzrocima i događajima u jugoslovenskoj drami.

To podrazumijeva, navode u partiji Rainbow, da Grci ne znaju da su problemi sa Albancima, na primjer, počeli još prije 1999.godine i NATO intervencije, ili da su Srbi u Bosni iz većinskih dijelova zemlje protjerali Bošnjake želeći napraviti čist etnički prostor koji će se kasnije priključiti Srbiji. Grci ne znaju ni za hiljade optužbi međunarodnih organizacije zbog silovanja bošnjačkih žena od strane srpskih vojnika i paravojnih trupa tokom operacija u Bosni. Dakle, nisu znali da se nije radilo o neograničenom 'građanskom' ratu u Jugoslaviji gdje se sve strane treba jednako kriviti, kao što su neki htjeli da bude povjerovano.

Pismo Carli del Ponte

Na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici, partija Rainbow obratila se glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Carli del Ponte, kao osobi koja može pomoći da se rasvjetle najtamnije stranice moderne evropske historije. U ovom pismu oni su podsjetili glavnu tužiteljicu da je makedonska nacionalna manjina u Grčkoj bila jedna od rijetkih koja je bila svjesna ponašanja njihove domovine prema krizi u bivšoj Jugoslaviji. I to iz razloga jer je i sama bila žrtva genocidne prakse kada je grčka armija izvršila masakre nad makedonskom populacijom i spalila sela u regionu Kilkisa početkom prošlog stoljeća, što je potvrdila i Carnegie komisija 1913.godine.

"Ova činjenica nas obavezuje da tretiramo slične probleme sa posebnom ozbiljnošću i osjetljivošću u okviru naše političke aktivnosti", napisali su Del Ponteovoj te 2005-te.

Oni su podsjetili da je većina političara, intelektualnog i kulturnog svijeta, grčka pravoslavna crkva i veliki dio mas-medija podržavala one koji su i danas traženi zbog zločina protiv čovječnosti poput Karadžića i Mladića.

"Nije slučajno da je nakon klanja hiljada nedužnih građana Srebrenice od strane srpskih paravojnih trupa, podignuta grčka zastava simbolično u centru grada zajedno sa srpskom, ukazujući na grčko učešće u takozvanom 'preuzimanju' grada", naveli su u pismu.

To je, prema njihovom mišljenju, bilo priznanje i zahvalnost srpske milicije njihovoj grčkoj braći. Glavnoj tužiteljici su prenijeli da ono što je zabrinjavajuće za razvoj grčke demokracije je to da grčke vlasti nisu poduzele korake na istraživanju niti procesuiranju učešća grčkih građana u zločinima u BiH.

'Na grčki način' večeras na FTV

Film na 'Grčki način' koji je napravila holandska novinarka i rediteljica Ingeborg Beugel biće emitiran večeras u 20 sati i 10 minuta na Federalnoj televiziji. Ovaj film razotkriva masovnu podršku grčke javnosti, medija, političara i inteligencije zločinačkoj politici u BiH tokom rata. Autorica je film snimala tokom općinskih izbora u Grčkoj 2002. godine kada su mnogi političari ostvarivali dobre rezultate zahvaljujući i promotivnim kampanjama na kojima su pokazivali zajedničke fotografije sa Karadžićem i Mladićem. Film je izazvao veliki bijes holandske javnosti koja tradicionalno odabire Grčku kao svoju destinaciju za godišnji odmor. Na grčkim televizijama film nikada nije prikazan.