BiH
966

Edita Marić ostvarila američki san, stažirala u Kongresu SAD-a

Anadolija
Edita Marić
Edita Marić
Studentica Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovine (AUBiH), Edita Marić, ostvarila je san mnogih Amerikanaca – rad u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova dvadesetdvogodišnja Mostarka provela je proteklih šest mjeseci na stažiranju u Kongresu, gdje je otišla nakon što je AUBIH ponudio svojim studentima međunarodnog prava i diplomatije mogućnost angažmana na prestižnom zakonodavnom tijelu američke vlasti.

"Nakon saznanja da sam izabrana za stažiranje i da za nekoliko sedmica putujem u Washington D.C. bila sam sretna i uzbuđena. Ne samo da sam imala priliku posjetiti SAD prvi put, već sam upoznala mnoge kongresmene i senatore, asistirala im i radila na mjestu koje je san za svakog studenta prava u svijetu. Dobila sam stažiranje u Komisiji za sigurnost i saradnju u Europi, poznatijoj kao Helsinški Komitet za ljudska prava", kazala je ova uspješna djevojka novinaru agencije Anadolija.

Editu je aktivno učestvovala i u američkoj predsjedničkoj kampanji.

"Vidjela sam kako funkcioniše američki izborni sistem, kako je omogućeno mladima lagana komunikacija sa ljudima i kako imaju dobar pristup političkim kampanjama. Nisam nikad bila uključena u izborne kampanje kod nas, tako da mi je to bilo posebno iskustvo. S obzirom da sam u Washington stigla početkom oktobra, odlučila sam se da pridružim i intenzivnoj predizbornoj kampanji čiji je ishod bio neizvjestan do samog kraja. Iako je predsjednik Barack Obama imao podršku iz prvog predsjedničkog mandata, val neviđenog entuzijazma je stigao sa kandidaturom republikanca Mitt Romneya", prisjetila se studentica Američkog univerziteta u BiH, koja je radila za Republikanski nacionalni odbor u Washingtonu, ali i u drugim područjima Sjedinjenih Američkih Država.

"Radila sam kampanju vikendom u Fairfaxu, u Virginiji, sa drugim volonterima gdje smo obilazili kućanstva i razgovarali sa glasačima o predstojećim izborima. Bila sam član najaktivnije kampanje par dana prije izbora u Fairfaxu sa više od 400 hiljada posjećenih kućanstava za samo dva dana. Kampanja se sastojala i od rekordnog telefonskog kontaktiranja i pozivanja na izbore", istakla je Edita.

Nakon što je Barack Obama ponovo izabran za američkog predsjednika, Edita je volontirala na njegovoj inauguraciji.

"Nekoliko mjeseci nakon predizborne kampanje, odlučila sam da volontiram na predsjedničkoj inauguraciji Obame. Cijeli dan sam provela sa kolegama, od 5 sati ujutro. Ljudi su bili uzbuđeni, od zore su metroi su bili puni, svi su jedva čekali inauguraciju. Atmosfera na Capitol Hillu za vrijeme govora bila je fantastična", kazala je mlada studentica iz BiH.

Tokom stažiranja u američkom Kongresu Edita je upoznala i dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine - senatora Benjamina Cardina i kongresmena Christophera Smitha.

Prisustvovala je i debatama na Capitol Hillu, kao i dešavanjima u brojnim Institutima, kao što su Brookings Institute, Atlantic Council, Center for Strategic and International Studies, te prestižnim Univerzitetima poput Johns Hopkins University i George Washington University.

Uprkos brojnim obavezama tokom stažiranja u Kongresu i volontiranja u izbornoj kampanji, Edita je nastavila s obrazovanjem putem on-line sistema za učenje na daljinu.

"Tokom stažiranja u trajanju od šest mjeseci, nastavu sam pratila putem sistema koji mi je omogućio kvalitetan pristup predavanjima i olakšao komunikaciju sa profesorima. Iako se na početku činilo zahtjevnim studirati i stažirati u isto vrijeme, uspjela sam uskladiti sve obaveze bez negativnog odraza na moje ocjene", istakla je Edita.

Nakon stažiranja u Washingtonu Edita se vratila u BiH, gdje je nastavila školovanje na Američkom univerzitetu. Sada namjerava stečena znanja prenijeti svojim kolegama.

"Nosim veoma pozitivne utiske o američkoj kulturi, ljudima i stilu života. Namjeravam to podijeliti sa novim aplikantima i pomoći im da se što lakše prilagode načinu života i rada u Americi. Nakon magistarskog studija, namjeravam svojim obrazovanjem i stečenim iskustvom aktivno sudjelovati i pomagati u razvoju Bosne i Hercegovine", poručila je Edita Marić, studentica iz BiH koja je ispunila “američki san” i postala svojevrsna “studentska ambasadorica” BiH.