BiH
0

Džombić: Čeka nas nestašica stočne hrane i poskupljenje

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Republika Srpka ponovo će pozajmiti pšenicu od Srbije, a kako ne bi došlo do većeg rasta cijene hljebnog brašna, dok kukuruz nema ni ta susjedna država zbog čega se očekuje nestašica stočne hrane i poskupljenje mesa.

U RS-u se proizvodi svega četvrtina njenih ukupnih potreba za pšenicom, a ovogodišnja nepovoljna hidrološka situacija i smanjene zasijane površine dodatno su uticale na prinose.

Predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić ističe da je sa Srbijom dogovorena mogućnost pozajmljivanja 20.000 tona pšenice, ali kako ni ta zemlja nema veće količine kukuruza, taj nedostatak i u RS-u će izazvati nestašicu stočne hrane i lančano poskupljenje mesa.

"U periodu koji nas očekuje Vlada RS-a će pokušati kroz određene socijalne programe i mjere za poljoprivredne proizvođače da ublaži situaciju u kojoj se nalazimo", kazao je Džombić u izjavi novinarima u Bijeljini gdje je razgovarao s predstavnicima pojedinih privatnih preduzeća.

Za petak je najavio posebnu sjednicu entitetske vlade o zahtjevima poljoprivrednika da im se pomogne u sanaciji šteta nastalih usljed suše.

Džombić nije najavio veće rasterećenje obaveza ratara, već da će samo biti prolongiran rok za plaćanje regresiranog đubriva do 1. ili 31. marta.

Obećava da će Vlada osigurati dodatne količine đubriva za jesenju sjetvu do 10.000 tona, te razgovarati s bankarima kako bi se odobrili dodatni grejs periodi za kredite koji su išli u poljoprivredu.

„Ratari bi samo plaćali kamatu u tom periodu“, kazao je entitetski premijer i dodao da i banke u tom slučaju ne bi imale lošu naplatu.

Od resornog ministra Miroslava Milovanovića, kaže, očekuje da predloži još neke mjere za ublažavanje posljedica suše.

U Udruženju poljoprivrednika procjenjuju da štete iznose oko milijardu maraka te da ovogodišnja suša, ali prethodno i mraz uništili skoro sve ratarske kulture.