BiH
0

Dumančić suspendovao dva policijska službenika

Klix.ba
Vinko Dumančić
Vinko Dumančić
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić je 14. februara 2014. godine donio rješenje kojim se privremeno suspenduje O. O. (1974.), policajac za nadzor i kontrolu prelaska državne granice u Jedinici granične policije Zvornik.

Donošenju rješenja o suspenziji prethodila je naredba Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona o provođenju istrage protiv policijskog službenika O. O. zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda.

Disciplinska komisija Granične policije BiH je protiv O. O. (1974.) pokrenula disciplinski postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti koja se definiše kao narušavanje javnog reda i mira posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tučom ili bilo kojom drugom aktivnošću kojom se narušava javni red i mir i tom aktivnošću narušava ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja.

Istoga dana Dumančić je donio rješenje kojim se privremeno suspenduje P. M. (1972.), policijski službenik u činu inspektor raspoređen na radnom mjestu inspektor za istrage u Jedinici granične policije Gorica.

Disciplinska komisija Granične policije BiH je protiv P. M. pokrenula disciplinski postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti koje se definišu kao ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Protiv policijskog službenika P. M. se po optužnici Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona pred Općinskim sudom u Ljubuškom vodi krivični postupak zbog počinjenog krivičnog djela krivotvorenje isprava.

Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da policijski službenici i dalje ostanu na dužnosti u ovom policijskom organu, donesena su rješenja o privremenim suspenzijama koja će trajati do okončanja disciplinskih, odnosno krivičnih postupka.