Početak imunizacije
111

Drljević: Primam vakcinu kad i kolega u Švedskoj, imamo garancije od Srbije za druge doze

R. D.
Prvi vakcinisani zdravstveni radnici u Federaciji BiH bili su najistaknutiji ljekari Opće bolnice u Sarajevu, koji su nakon primanja vakcine bili puni zahvala predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je donirao ovaj kontingent vakcina.
Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, kazao je kako je ovo vrlo značajan dan za njih, u vrijeme borbe s pandemijom, jer će biti vakcinisan "prvi ešalon onih koji ulaze u COVID odjele".
Ismet Gavrankapatanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Ismet Gavrankapatanović (Foto: D. S./Klix.ba)

"Zahvalio bih se predsjedniku Vučiću na donaciji vakcina. Ovo su teški dani, upućujem poziv stanovništvu da se čuva, jer će nam tako pomoći da zdravstveni sistem ostane stabilan", kazao je.

Ljekar Ednan Drljević, koji je prvi vakcinisan u Sarajevu, kazao je da je ovo za njega prekid stresa, jer nema nikakvih antitijela, a svaki dan je u kontaktu sa zaraženima.

Drljević i Gavrankapetanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Drljević i Gavrankapetanović (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ova vakcinacija je organizovana po kriterijima zavoda, poredani po godinama i komorbiditetima. Ja sam po godinama i tim kriterijima prvi primio vakcinu, ne po nečemu drugom", kazao je.

Govorio sam da ću primiti bilo kakvu vakcinu, nastavio je te kazao kako je važno da kaže da je njegov rođak, koji radi na jednoj klinici u Švedskoj, tek danas primio vakcinu i to istu ovu kompanije AstraZeneca, jer je kod njih bio kriterij da se vakcinišu prioritetno samo stariji od 80 godina.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je kazao da imaju pismenu garanciju od Vlade Srbije da će u predviđenom roku dobiti drugu dozu vakcine.

Drljević je naglasio da je pandemija uveliko opasnost za psihičko zdravlje te da vakcinacija prekida agoniju koja traje 13 mjeseci.