BiH
0

Dom naroda Federacije nije prihvatio nacrt Zakona o osnivanju finansijsko-informatičke agencije

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije danas je u nastavku redovne sjednice odobrio prijedlog zakona kojim se regulira način prestanka funkcioniranja Institucije ombudsmena FBiH u prijelaznom periodu i prijenos njenih nadležnosti na Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH.

Prihvaćen je također Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Daytonskog sporazuma, ali ne i Nacrt zakona o finansijsko-informatičkoj agenciji.

Iz Federalne vlade je obrazloženo da je ovim posljednjim tekstom željela napraviti bazu s podacima o stupnju razvoja i stanju privrede u zemlji. Agencija bi imala specifikum kao što je slučaj u susjednim zemljama, rečeno je.

Protivnici zakona su izjavili danas da bi se poslovanje agencije, prema predloženom tekstu, svodilo na puko fizičko prikupljanje izvještaja o poslovanju firmi od kojeg privreda i FBiH ne bi imale naročite koristi.

  • Želimo čuti kako će biti upotrijebljeni podaci koje će prikupljati predložena agencija i šta će ona značiti u koncipiranju javnih budžeta - kazao je prije izjašnjavanja delegata dopredsjedavajući Doma Besim Imamović.