Uoči susreta sa Ban Ki-moonom
14

Dodik: Rat izbio zbog priznavanja BiH; Tihić: Agresija je izazvala rat

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik kazao je danas novinarima u Sarajevu, uoči susreta sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, da su današnji problemi u BiH institucionalnog i ustavnog karaktera, koji su rezultat ranog priznjanja BiH od strane Ujedinjenih nacija. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako agresija uzrok rata u BiH.

Dodik je istaknuo da će sa generalnim sekretarom UN-a kroz razgovor pokušati objasniti kakva je situacija u BiH i kako je moguće stabilizirati ukupne prilike u BiH.

"Očigledno je da je BiH u premanentnoj krizi. Njene institucije ne funkcioniraju bez obzira na privid koji se pokušava napraviti, a prisutni su i sistemski i suštinski problemi koje je potrebno rješavati dijalogom", kazao je Dodik.

Pojasnio je da je uloga UN-a za stabilizaciju prilika u svijetu veoma važna ali da je BiH kao članica Vijeća sigurnosti imala određenu ulogu u UN-u i dala je svoj doprinos koji nije bio adekvatan očekivanjima.

Na kraju je potcrtao da će Ban Ki-moonu kazati da su upravo problemi koji su nastali konstituiranjem BiH i dalje prisutni, te da je vjerovatno rano priznanje BiH od strane UN-a bio razlog krvavog rata.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima u Sarajevu uoči susreta sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom da će na tom sastanku istaknuti opredijeljenost BiH za poštivanje svih dokumenata UN-a.

Tihić je kao prioritete BiH istaknuo njen put ka EU i NATO-u, poštivanje ljudskih prava, opredijeljenost za suživot i toleranciju, izgradnju multietničkog društva te regionalnu saradnju.

Na pitanje novinara šta misli o stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je uzrok krvavog rata rano priznjanje BiH od strane UN-a, Tihić je kazao da se ne slaže sa takvom konstatacijom, naglašavajući da je poznato da je agresija bila uzrok rata u BiH.

"Agresija je izvršena s ciljem da se BiH pripoji ili ukomponuje u neke projekte kao što je Velika Srbija", kazao je Tihić.