BiH
0

Dodik predao TIBiH-u dokumentaciju o privatizacijama u RS-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnicima "Transparency Internationala BiH" (TIBiH) danas su nakon gotovo pola godine od prvog podnijetog zahtjeva Vladi RS-a dati na uvid ugovori o privatizaciji Naftne industrije RS-a, Rudnika i Termoelektrane Gacko i Informacija o izgradnji nove zgrade Vlade.

Predsjedavajući Odbora direktora "Transparency International BiH" Boris Divjak je nakon razgovora s Miloradom Dodikom podsjetio da je ovaj sastanak zatražen upravo zbog pomanjkanja transparentnosti u privrednim dešavanjima, prvenstveno u vezi s privatizacijom Naftne industrije RS-a i Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Divjak je kazao da zbog činjenice da TIBiH nije bio u situaciji da pregleda uručenu dokumentaciju ne može da govori o detaljima i njenoj suštini, a primijetio je i da nisu priloženi brojni prilozi u tim dokumentima.

"Postoji spremnost Vlade da TI-ju stavi na uvid svu prateću dokumentaciju", kazao je Divjak u izjavi novinarima nakon sastanka precizirajući da su Dodiku prenijeli zabrinutost postupkom privatizacije uz stav da to nisu uobičajeni metodi i da bi bilo mnogo jednostavnije i prošlo bi bez manje kritika kada bi Vlada kvalitetno i javno pripremila i objavila svu tendersku dokumentaciju.

"Dobili smo povratnu informaciju da je bilo nekih tenderskih pokušaja koji nisu bili dovoljno uspješni, ali i da se iz ovakve privatizacije izvuklo nekoliko lekcija koje će pomoći Vladi kod budućih takvih postupaka", rekao je predsjedavajući Odbora direktora TIBiH dodajući da su Vladi RS-a ponudili da budu nezavisni monitoring tim već kod prve naredne strateške privatizacije.

Tako bi Vlada pozvala TIBiH da prati proces privatizacije od same pripreme tenderske dokumentacije do zaključivanja ugovora, odnosno taj proces bi ispratili od početka do kraja.

"TIBiH bi onda mogao da kaže da li se ti procesi rade u skladu s evropskim i svjetskim standardima ili ovdje postoje, nažalost, neki drugi standardi", kazao je Divjak precizirajući da očekuje da Vlada prihvati ovaj prijedlog TIBiH.