BiH
108

Dodik otputovao u Rusiju: Moramo se razići po svijetu i tražiti pomoć

Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otputovao je u Rusiju radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Kako tvrdi, svoj boravak tamo će iskoristiti za razgovore u vezi sa humanitarnim pitanjima i pomoći koju RS-u može da pruži Ruska Federacija.

U vrijeme veoma teške situacije u Bosni i Hercegovini, kada se više hiljada ljudi bori s poplavama i posljedicama te prirodne nesreće, Dodik nastavlja putovati pod krinkom traženja humanitarne pomoći.

Tvrdi da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od koga će zatražiti pomoć za saniranje posljedica poplava u RS.

"Ključni događaj je sastanak sa predsjednikom Putinom, na kojem ću ga upoznati o ovoj situaciji i vidjeti na koji način i šta može da učini na dugoročnoj podršci Republici Srpskoj u ekonomskom i finansijskom smislu", rekao je Dodik uoči posjete Rusiji.

Predsjednik RS-a će se tokom posjete Rusiji sastati i sa predstavnicima "Gasproma" i "Zarubežnjefta", saopćeno je iz njegovog kabineta.

Dodik je istakao da u vrijeme krizne situacije putuje u Rusiju i smatrao to neophodnima "jer Republika Srpska u ovom momentu ne može sama da sanira posljedice katastrofe."

"Bitno je da se sastanem sa predsjednikom Putinom. Moramo se u narednim danima razići po svijetu i pokušati naći što je moguće veću pomoć, jer opseg šteta od poplava prevazilazi mogućnost za sanaciju RS", ističe Dodik.

Ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se do sutra.

Podsjetimo, Rusija je pomogla Srbiji, a niti jedan srbijanski zvaničnik nije u vrijeme katastrofe otišao u Rusiju po pomoć već su to zatražili "drugim kanalima".