BiH
0

Dodik optužio ArcelorMittal da je transfernim cijenama iznosio profit iz RS

FENA
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas kompaniju ArcelorMittal, kao većinskog vlasnika Rudnika željezne rude u Omarskoj kod Prijedora, da je transfernim cijenama i s prodajom povezanim subjektima godinama iznosila profit iz RS-a.

"Tome se mora stati ukraj", rekao je Dodik u izjavi novinarima na Mrakovici i dodao da se moraju raščistiti odnosi koji su definirani privatizacionim ugovorom, koji predviđa da RS participira u raspodjeli prihoda onoliko koliko je suvlasnik u tom preduzeću.

Godinama unazad, ustvrdio je, iz RS je "odlijevan" novac te tako i dohodak na neko drugo mjesto, zaobilaženjem lokalnog preduzeća, grada Prijedora i RS, što je dovelo do toga da ArcelorMittal u ovom trenutku nema podršku kakvu je imao od ranijih vlada.

"To moramo raščistiti sa ovom kompanijom i kada sve završimo, razgovarat ćemo o privatizaciji starih ljubijskih rudnika", rekao je Dodik.

Naveo je da Mittal jeste jedna od najvećih kompanija u svijetu, "ali da je na strani RS pravda“ i probat će riješiti taj problem u razgovoru sa njima.

"To nije jednostavan proces, ali ta ista kompanija je za isti kvalitet rude u nekim drugim zemljama plaćala daleko više nego što plaća ovdje", tvrdi on.

Potvrdio je da osim Mittala ima i drugih subjekata zainteresiranih za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, ali da ugovor koji su ranije vlade potpisale s Mittalom upućuje na potrebu da se s tom kompanijom prvo razgovora.