O lažnim vijestima
88

Duraković: Ne nasjedajte na lažne informacije NN udruženja, to samo ide u prilog Dodiku, vjerujte institucijama

F. H.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković je u razgovoru za Klix.ba pozvao građane da ne nasjedaju na lažne objave i da ne čine poteze koji bi išli samo u korist Milorada Dodika i pružili mu ruku spasa u trenutku kada je izgubljen.

"Jako je važno da građani u ovom periodu koji je politički turbulentan, da ostanu mirni, svi građani BiH, jer politike koje su došle do kraja ne treba im davati argument da nastave da rade ovo što hoće jer očito očekuju reakciju sa druge strane. Ovo je gotova stvar gdje je cijeli civilizovani svijet povukao donju crtu politikama koje doživljavaju svoj krah", kazao je Duraković.

Duraković navodi da sada kada se svjesno toga, pitanje je zašto bi neko pružao ruku Miloradu Dodiku koji je "duboko izgubljen u šumi i vrišti i galami kako bi mu neko pružio ruku da ga izvuče".

"To je njegov problem, on je došao u tu poziciju i pokušava učiniti sve kako bi mu neko odgovorio i proizveo reakciju koja bi dovela do ozbiljnih posljedica. Kada smo u toj poziciji izlaze neka saopćenja, ja sada imam mandat da govorim u ime Bošnjaka koji žive u ovom dijelu daleko na istoku i zapadu koji su udaljeni od centara gdje živi većinsku bošnjačko stanovništvo. Nije pošteno prema Bošnjacima koji žive ovdje da se sije smutnja. Dosta nam je Milorada Dodika i sijanja straha, sada imamo smutljive aktivnosti nekih NN udruženja", govori Duraković.

On kaže kako mu je stotine građana poslalo saopćenje udruženja za kojeg ne zna da postoji.

"Poslati onakvo saopćenje je možda najdestruktivnije i najveća šteta za državu Bosnu i Hercegovinu koja se mogla desiti. Mi relativiziramo državu koja ima institucije. Građani ne mogu i ne smiju slušati dezinformacije koje dolaze od nerelevantnih izvora", poručio je Duraković.

Kao primjer je naveo i lažnu poruku na Facebooku koja je kružila kao da je navodno poslala Civilna zaštita Srebrenika i gdje su građani od 18 do 48 godina pozvani da se jave u Policijsku stanicu radi mobilizacije te su građani počeli dolazit da se prijave.

"To nije uradio Milorad Dodik nego oni koji srljaju u smutljivom i teškom vremenu da prikupe publicitet i da se šale sa ozbiljnim stvarima. Nama je u Srebrenicu najavljen dolazak na desetine autobusa Srba sa strane i Milorada Dodika i Vlade. Dakle, sada treba da neko dođe u Srebrenicu iz Zenice, Visokog. Mi to ne želimo. Nama ne treba da činimo medvjeđu ulogu sami sebi i činimo ono što Dodik najavljuje kako bi došlo do naše reakcije. Kada dođe do reakcije, bit ćemo isti i onda će prijateljski nastrojeni svijet reći da smo isti. Ja kao odgovoran čovjek želim dobro svojoj i svačijoj drugoj djeci i iz tog razloga pozvao sam sve normalne ljude nemojte da Milorad Dodik proizvede nekog svata", kazao je Duraković.

Poručio je da je bitno da se spuste tenzije i da se sačeka drugi maj.

"UN će uraditi ono što će uraditi. Imamo prijatelje u svijetu i ne trebamo ih gubiti svojom nespretnom ili nepromišljenom politikom", zaključio je Duraković.