Bukovina i Hrastovina
8

Dodik na letećem ćilimu iznad Sarajeva

Sarajevo-x.com
U produkciji multimedijalne skupine i virtualne paradržave "Bukovina i Hrastovina", svjetlo dana ugledao je prvi u seriji animiranih filmova o bh. političkim ličnostima. Crtić je objavljen tek na njihovoj internet-stranici, a portalu Sarajevo-x.com ustupili su pravo na njegovo premijerno prikazivanje.

Niz karikatura nastao je u radionici "Bukovine i Hrastovine", virtualne paradržave koja predstavlja interaktivni odraz života i presliku neugodne stvarnosti. Crtani film, čiji je glavni junak Milorad Dodik, koji ne letećem ćilimu leti iznad Sarajeva, prvi je u nizu koje "Bukovina i Hrastovina" u narednom periodu namjerava realizirati u saradnji sa Stivom Cinikom, poznatim hrvatskim karikaturistom i autorom brojnih satiričnih crtića sa osobama iz javnoga života Hrvatske. Poznat je i po iznimno popularnom crtanom serijalu "Laku noć, Hrvatska“, nastalom u saradnji sa animatoricom Veronikom Stehr.

"Kao najzahvalniji za satiričnu obradu, Milorad Dodik je poslužio za otvaranje serijala crtića sa osobama iz javnog i političkog života BiH koji će biti predstavljeni sa svim svojim manama i vrlinama njihova javnog i medijskog nastupa. U narednom razdoblju, 'Bukovina i Hrastovina' će svoje crtiće ponuditi televizijskim kućama, internet-portalima i drugim zainteresiranim medijima, organizacijama i tvrtkama", kažu za Sarajevo-x.com iz rukovodstva virtualne paradržave koja odnedavno izdaje i svoja državljanstva.

Dodaju kako su Dodika izabrali za otvaranje serijala s obzirom "na njegov nesvakidašnji medijski imidž, brojne kontroverze, javne ispade i ekstremno podijeljene stavove u različitim dijelovima BiH u pogledu njegove politike, retorike i neuobičajenog, ponekad sirovog i rustikalnog medijskog samopredstavljanja". Glas u crtiću pripada samom Dodiku, i radi se o njegovim pažljivo odabranim izjavama uklopljenim u ovaj kratki crtić.