BiH
0

Dodik iznenađen pretresom kuće Mirka Šarovića

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, komentarišući današnju akciju vojnika EUFOR-a i NATO-a u vezi sa pretresom stambenih prostorija kuće Mirka Šarovića, bivšeg predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, da je iznenađen tom akcijom.

Ističući da je mislio da je Šarović završio sa ispitivanjima od nadležnih organa, jer je oslobođen presudom Suda BiH, Dodik je u izjavi novinarima rekao da je Šarović proveo u zatvoru više od godinu samo zato što je bila pogrešna odluka tužilaštva.

On je naveo da nadležni organi imaju pravo da rade svoj posao i da tamo gdje postoji osnovana sumnja mogu da obavljaju svoje nadležnosti.

"Ali mislim da, konačno, na takve stvari treba staviti tačku, odnosno reći da je li neko odgovoran ili nije", kazao je Dodik.

Vojnici EUFOR-a i NATO-a, u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice za posebne istrage Uprave krim-policije MUP-a RS-a, započeli su jutros oko 05.45 sati u Istočnom Sarajevu pretres stambenih prostorija i saslušanje Mirka Šarovića, potvrdila je Feni glasnogovornica MUP-a RS-a Tamara Despenić.

Naglasila je da je cilj pretresa dobijanje informacija, pronalazak predmeta i utvrđivanje tragova koji mogu pomoći prilikom lociranja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Drugi detalji znat će se po okončanju ove akcije.