BiH
0

Dodik: Doris Pak je neprijatelj RS-a i ne želim s njom da se ikada sretnem

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo poslanici Evropskog parlamenta Doris Pak.

U pismu Dodik iznosi neslaganje s njenim stavovima kada je u pitanju BiH, ističe da je "neprijatelj RS-a", da "ne želi da se s njom više ikada sretne i da "njega i građane RS-a poštedi svog prisustva".

"Želim na početku da kažem da ovim pismom ne namjeravam da argumentovano osporavam ono što Vi govorite, jer to ne bi imalo nikakavog smisla. Vi ste svojim cjelokupnim angažmanom u i oko BiH dokazali potpunu jednostranost, zlonamjernost, paušalnost čiji je jedini cilj bio diskreditacija RS-a, njenih institucija, najviših političkih predstavnika i Srba u cjelini, te nikakvi argumenti za Vas ne bi imali vrijednost", stoji na početku otvorenog pisma Milorada Dodika upućenog Doris Pak.

Dodik dalje navodi da "iako ne može da se saživi s takvim načinom djelovanja, u potpunosti shvata motive koji stoje iza ponašanja Pak".

"Vi ste i ranije, a i sada, svaku svoju političku akciju vodili s isključvim ciljem promovisanja interesa jednog naroda i crkve u BiH, uvijajući to, naravno, u zamršenu oblandu tobožnjeg poštovanja ljudskih prava i promocije evropskih vrijednosti", ističe Dodik.

To samo po sebi, kako dalje navodi, i ne bi bilo toliko loše da "kao oruđe pri postizanju tog cilja niste vodili jednu ogorčenu kampanju protiv svega što je srpsko".

"Vaši istupi uvijek su za posljedicu imali cementiranje crno-bijele slike o BiH u kojoj su Srbi i RS jedini krivci za sve", ocjenjuje entitetski premijer.

"Vaši stavovi o ustavnim promjenama još su jedna potvrda takvog Vašeg pristupa. Vi se negativno određujete prema dogovorenom paketu ustavnih promjena, nipodaštavajući na taj način ogroman trud domaćih političkih subjekata, ali i američke administracije koja je založila svoj ugled za uspjeh tog paketa", ističe Milorad Dodik u pismu Doris Pak.

Umjesto kompromisnog rješenja, koje značajno jača ulogu i nadležnosti centralnih organa, kako navodi Dodik, Pak sada promovišete promjene "koje, ma kako vješto Vi to sakrivali, znače isključivu dominaciju jednog naroda nad preostala dva".

"Moram da Vam kažem Pak, Vaše učešće u promovisanju bilo kakvih promjena ili reformi u Bosni i Hercegovini su pouzdan znak da se te promjene nikad neće desiti. Vaša dosadašnja malicioznost obavezuje mene, i sve druge predstavnike RS-a, da svaku Vašu inicijativu u startu odbijemo", navodi Dodik.

"Činjenica da se Vi zalažete, ili ste se bar zalagali, za treći entitet i federalno uređenje Bosne i Hercegovine pokazatelj su da je moguće da imamo iste stavove, ili se to barem čini na prvi pogled. Zalažem se za federalno uređenu BiH s tri multietnička entiteta koja bi garantovala ravnopravnost svim njenim narodima, dok je Vaše zalaganje isključivo zasnovano na želji da obezbijedite što bolji položaj samo jednom narodu i crkvi ne mareći pritom ni najmanje o interesima drugih. Ipak, još jednom naglašavam da to tako djeluje samo na prvi pogled, dok je Vaše stvarne stavove nemoguće saznati. Ono što govorite javno, te ono što forsirate iza zatvorenih vrata uvijek je bilo dijametralno", naveo je Dodik u otvorenom pismu.

"S obzirom na to da ste u svojim izjavama pomenuli i mene u kontekstu netransparentnog trošenja novca iz evropskih fondova, moram radi javnosti da kažem da od Vas nikada nisam tražio bilo kakvu pomoć, a pogotovo nisam za nju molio. Vi i ja smo oduvijek bili politički neistomišljenici, te je stoga apsolutno nemoguće zamisliti situaciju u kojoj se obraćam Vama za pomoć. Da bismo bili načisto, nikakva pomoć od Vas nije mi potrebna niti je dobrodošla", stoji u Dodikovom pismu.

"Na veliku žalost Vas i Vaših istomišljenika, podsjetiću Vas na kraju na nekoliko činjenica. Građani Republike Srpske izabrali su Milorada Dodika za svog predstavnika i čovjeka zaduženog da u njihovo ime razgovara i odlučuje o najvažnijim pitanjima, a ne Vas. Zbog toga, imam puno pravo da Vas uime tih građana i u svoje lično ime zamolim da nas poštedite svog daljeg angažmana o bilo kojem od pitanja koje se tiču RS-a. Vi ste bili i ostali primjer kako ne treba da se ponaša visoki međunarodni zvaničnik u kompleksnim i osjetljivim situacijama, te ste svojim ponašanjem zaslužili epitet neprijatelja RS-a i Srba kao naroda", stoji u Dodikom pismu.

"Poručujem Vam da s Vama, formalno i neformalno, ne želim da se sretnem nikada više u životu, te Vas molim da mene i građane RS-a poštedite svog prisustva", naveo je predsjednik Vlade RS-a.

"Zbog dubokog poštovanja prema veličini i značaju Božića, prema svim rimokatoličkim vjernicima, te želje da izbjegnem oštre riječi na dan jučerašnjeg praznika, ovo pismo šaljem Vam danas", stoji u pismu predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.