Krug 99
0

Divjak mora biti oslobođen! On je branio multietničku BiH

FENA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Učesnici današnje tribine Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 najavili su da će uputiti zahtjeve domaćim i međunarodnim institucijama da se poduzmu sve mjere kako bi se Jovan Divjak, u skladu sa važećim procedurama i pravilima Haškog tribunala, oslobodio i vratio u BiH.

Bivši general Armije BiH uhapšen je u Beču u četvrtak navečer na osnovu optužnice srbijanskog tužilaštva u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Bivši član Predsjedništva BiH Mirko Pejanović je naglasio kako su građani Sarajeva u dva dana protesta kazali sve o generalu Divjaku, šta on znači njima za njihovu građansku i bosanskohercegovačku egzistencija i šta on znači za ovu zemlju.

Divjak je branio ideje multietničke BiH

"Vrijedi još jednom ponoviti da je general Divjak čovjek koji je pokazao hrabrost, odlučnost i nesebičnost u odbrani ideje multietničke BiH, njenog identiteta i njenog suvereniteta", kazao je on.

Naveo je da je Divjak nakon rata svu svoje energiju posvetio napretku BiH, posebno kroz osnivanje Fondacije Obrazovanje gradi BiH. Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, više desetina stipendista ove fondacije danas imaju visoku školsku spremu.

Za Pejanovića je hapšenje Divjaka posljedica niza grešaka institucija BiH, ali i dvostruke politike Republike Srbije kada je u pitanju BiH. Jedna je politika međudržavnih sporazuma kojom se legitimira i ova zemlja, a kojom se ispunjavaju uvjeti prema Evropskoj uniji, a druga je ona politika koja se dodvorava nacionalističkim snagama iz vremena rata i poratnog vremena i unutar koje se zasnivaju politički motivirani sudski procesi.

"Divjak je doprinio da bude manje žrtava"

"Prema svim istraživanjima Haškog tribunala i Tužilaštava u BiH, Jovan Divjak nema optužbi za događaje u Dobrovoljačkoj. Naprotiv, Jovan Divjak je doprinio da bude manje žrtava. To je ono što se ne zna ili neće da zna, to je ono što treba reći a neće da se kaže", poručio je Pejanović.

I Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH koji je prošle godine bio uhapšen u Londonu zbog slučaja Dobrovoljačka, ocijenio je da se jučer u Sarajevu mogla vidjeti multietnička slika grada.

"Ovo što se događa je veliki udar na multietnički koncept BiH, na građanski koncept BiH, jer je general Divjak branio multietničnu BiH", smatra Ganić.

On je naveo da je u optužnici protiv Divjaka ugrađen falsifikat koji je otkriven tokom njegovog procesa u Londonu, ali su ga beogradske vlasti ponovo predale Austriji, vodeći se time da treba stalno lagati "pa će se neko valjda uhvatiti na tu priču".

Govoreći iz svog iskustva pravne borbe u Londonu, Ganić je rekao da državi nudi to svoje iskustvo, da se može pomoći Divjaku i da Austriji treba objasniti odluku engleskog suda kojom je on oslobođen.

Backović ponosan što je branio sebe i državu

Ganić je dodao da u svojoj pravnoj brobi od države nije dobio nijedne KM, već je porodica sama plaćala smještaj i advokate, ali je istaknuo stručnu pomoć koju mu je pružio Damir Arnaut, tadašnji savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Direktni sudionik ovih zbivanja, tada član Glavnog štaba Teritorijalne odbrane BiH Zaim Backović je naglasio kako sve ono što nije uradila država BiH sada pokušavaju uraditi građani BiH.

"Država koja je u cjelosti destruirana i uništena, prije svega u ljudskim potencijalima i onome što bi trebalo da bude perspektiva mladih ljudi, danas treba da brani onoga koji je branio tu perspektivu", kazao je Backović.

General Divjak, koji sa sigurnošću nema nikakvih dodirnih tačaka sa događajima u Dobrovoljačkoj, leži u zatvoru i čeka da se smiluju oni koji su morali unaprijed učiniti sve da se "farsa i sapunica" oko Dobrovoljačke završi.

Backović je uvjeren da će se nevinost generala Divjaka veoma brzo dokazati i da će svi oni koji konstruiraju slučaj Dobrovoljačka u konačnici hodati pognute glave.

Upitan da li se kao akter ovih zbivanja boji da bi i on, ako npustio BiH mogao biti uhapšen, on je rekao da se ponosi sa onim što je radio u toku rata.

"Ja sam branio sebe i svoju državu. Ja nisam iz Sarajeva otišao nijednog koraka. U Sarajevo su dovedeni neki koji su nas ubijali. Ja se ponosim, ali mogu me uhapsiti i ovdje, ne samo vani. Takva nam je država", kazao je Backović.