Memorijalna šetnja
72

Dekanesa Medicinskog fakulteta o Spahić i Suljić: Živjele su vrijednosti kojima teži jedno društvo

B. R.
Odavanje počasti na mjestu pogibije Azre Spahić i Alme Suljić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odavanje počasti na mjestu pogibije Azre Spahić i Alme Suljić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Amina Valjevac je napomenula koliko velik gubitak predstavlja smrt doktorica 25-godišnje Azre Spahić i 27-godišnje Alme Suljić u prošlomjesečnoj teškoj saobraćajnoj nesreći.
Valjevac je bila među učesnicama memorijalne šetnje posvećene Spahić i Suljić, a koju su organizirali studenti Medicinskog fakulteta UNSA.

Poručila je da šetnja ne treba biti samo sjećanje na dvije, kako je istakla, predivne studentice, već i poziv da svaki građanin treba doprinijeti da se ovako nešto ne ponovi.

Ukazala je da je Spahić bila mentorica na izradi diplomskog rada te da su i Spahić i Suljić živjele u skladu sa vrijednostima kojima svako društvo teži.

"Osim želje da završe fakultet, imale su aktivizam da pomažu i da čine ovo mjesto boljim za sve nas. To nisu bile samo studentice koje su polagale ispite, već su svojim bitisanjem predstavljale vrijednosti kojima teži jedno društvo", zaključila je dekanesa Valjevac.

Memorijalna šetnja je bila od zgrade Medicinskog fakulteta UNSA do mjesta nesreće na Marijin Dvoru. Spahić je preminula na mjestu nesreće, dok je Suljić preminula u bolnici ranije ove sedmice. U nesreći je povrijeđena još jedna djevojka S.E. (2002.).

Nesreća se desila u noćnim satima u trenutku kada je ove tri djevojke automobilom udario 26-godišnji Armin Berberović. To se desilo dok su prelazile preko pješačkog prijelaza. MUP Kantona Sarajevo je objavio sljedeće:

  • Da nije imao položen vozački ispit;

  • Da je tokom vožnje imao 0,41 promil alkohola u krvi;

  • Da je vozio brže od ograničenja.

Osim toga, više puta su mu izdavani prekršajni nalozi zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, ali protiv njega nisu podnošene krivične prijave. Berberoviću je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon ove nesreće, kantonalna vlast je najavila nekoliko mjera za poboljšanje saobraćajne sigurnosti, a jedna od njih su intenzivnije saobraćajne kontrole i smanjenje ograničenja brzine vozila. Poslije nesreće održani su i protesti građana na kojima su tražili poboljšanje sigurnosti u saobraćaju. Berberović je trenutno u pritvoru.