BiH
4

Danas vanredna sjednica Parlamenta FBiH: Pred zastupnicima strategija razvoja poljoprivrede

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas će u Sarajevu bit održana 6. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Jedina tačka na dnevnom redu vanredne sjednice bit će Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015.-2019. godine. Planirano je da sjednica počne u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije BiH.

Na strategiji je radio Operativni tim koji su sačinjavali stručnjaci s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sabahudin Bajramović, prof. dr. Aleksandra Nikolić i prof. dr. Dragana Ognjenović te mr. Pejo Janjić u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na izradi strategije bili su angažirani strani eksperti te pet radnih grupa. Ukupno je na izradi ove strategije radilo 86 osoba.

“U narednom petogodišnjem periodu 2015.-2019. bit će izgrađeni čvrsti temelji za ubrzani i efikasniji razvoj i to u smislu uspostavljanja modernog, produktivnog, tehnološki naprednog i okolišno i društveno osjetljivog ekonomskog sektora spremnog da odgovori na globalne socio-ekonomske i klimatske promjene, te sposobnog da se 'izbori' za adekvatan i prosperitetan položaj, prije svega u regionu, a onda i na internacionalnoj sceni. Ovo podrazumijeva snažno jačanje sposobnosti svih poslovnih i administrativnih subjekata da unaprijede prepoznatljivost proizvoda sektora iskorištavajući mogućnosti koje nudi bogato kulturno naslijeđe, ali i raznolikost agroekoloških uslova ('biti prvi na tržištu', geografska i tradicijska indikacija, izvornost proizvoda i sl.).

Stoga će fokus razvoja biti na jačanju komunikacije, kooperacije, horizontalnog i vertikalnog interesnog povezivanja svih subjekata sektora, kao i na izgradnji efikasnih poslovnih alijansi koje će omogućiti efektivnu i efikasnu razmjenu informacija, inovativnih ideja, ali prije svega jačati sve oblike transfera tehnologija i dobre poslovne prakse. Istraživačke i naučne institucije moraju postati prepoznati akteri. Na ovaj način će biti izgrađen konkurentan, tržištu prilagođen sektor, koji će biti temelj poboljšanja kvaliteta života svih građana, a posebno u ruralnim područjima”, jedan je od zaključaka ove strategije.