BiH
2

Cvijanović: Partneri u Briselu nisu preveliki optimisti

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da partneri u Briselu nisu preveliki optimisti kada je riječ o sutrašnjem sastanku bh. lidera s komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Smatraju, kako je navela, da je na bh. liderima, odnosno na političkim i drugim institucionalnim strukturama u BiH da pokažu da žele da riješe sprovođenje odluke suda u Strazburu, kada je u riječ o slučaju „Sejdić – Finci“ i uspostavljanje mehnizma koordinacije kako bi pokazali da BiH ide dalje, ka dobijanju kandidatskog statusa, saopćeno je iz entitetske vlade.

Cvijanović je o ovim pitanjima razgovarala danas u Briselu s ambasadorom Luisom Felipeom Fernandezom de la Penjom, direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove EEAS (European External Action Service).

Cvijanović je ponovila stav RS-a da, kada je u pitanju sprovođenje odluke „Sejdić- Finci“, to treba da znači minimalmne zahvate u Ustavu, koji podrazumijevaju to da se uklone diskriminatorske odredbe i da se zadovolji ono što je suština odluke.

Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, rekla je da je prije nekog vremena došlo do do određenog prijedloga, koji nažalost nije usvojen od svih aktera u BiH.

Cvijanović je istakla da je riječ o prijedlogu koji obezbjeđuje ono što Evropska unija traži, a to je da svaki nivo vlasti bude dovoljno sposoban da izvršava svoje obaveze na evropskom putu, u skladu sa Ustavom.

"Kada smo došli do takvog jednog rješenja nismo, nažalost, dobili saglasnost SDP-a za prijedlog u čijoj su izradi i oni učestvovali, ali mi se nadamo da će, možda, sutra biti upravo taj dan da se neke preostale nesuglasice oko tog mehanizma raščiste i da imamo konačno rješenje za oba ova pitanja", rekla je entitetska premijerka.

Navela je i da je RS prepoznat a kao neko ko je posvećen i ko je kapacitirao svoje institucije i proizveo dovoljan broj kadrova koji mogu da odgovore izazovima evropskih integracija.

Ona je danas posjetila Predstavništvo RS-a u Briselu.