Potez za svaku osudu
1

Čović, Krišto i Čolak u zagrljaju sa igračima ekipe "Dario Kordić"

Piše: A. Karadža
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednica FBiH Borjana Krišto i ministar pravde BiH Bariša Čolak sinoć su u Mostaru dodijelili nagrade pobjednicima malonogometnog Božićnog turnira u Mostaru. Ništa neobično ili loše, osim činjenice da su turnir osvojili igrači HVO Srednja Bosna "Dario Kordić".

Igračima prvoplasirane ekipe nije bilo dovoljno ime tima pa su na turniru nastupili u majicama sa likom Darija Kordića.

Podsjećamo da je Kordić presudom Haškog tribunala osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina zbog ratnih zločina u Ahmićima, kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka.

Vrhuška HDZ-a BiH nije u tome vidjela ništa sporno pa je uručila nagrade ekipi koja se zove po osuđenom ratnom zločincu. Nije izostalo ni zajedničko fotografisanje za uspomenu i dugo sjećanje.

Turnir je organizovala HVIDRA Grada Mostara, čiji je predsjednik na kraju turnira uručio zahvalnicu visokom pokrovitelju turnira, predsjedniku HDZ-a BiH.

Paralelno sa turnirom u Mostaru, odigran je i tradicionalni Napretkov božićni turnir u Sarajevu, koji je po 16. put odigran i završen u sportskom duhu i prazničnom raspoloženju.

Na ovu temu smo razgovarali i sa Vanjom Gavranom, generalnim tajnikom Napretka, koji nije želio komentarisati dešavanja iz Mostara. On je kratko istakao da se na Napretkov turnir prijavljuju isključivo profesionalne ekipe, a ne amaterski timovi pa je nemoguće da se desi takva situacija.

Glasnogovornik SDA Salmir Kaplan rekao je da su ovakve stvari nedopustive i za svaku su osudu. On je dodao da je problem i nepostojanje zakona o zabrani fašističkih organizacija i simbola i isticanja imena osuđenih ratnih zločinaca.

"Potrebno je zakonski urediti to pitanje, ali dok ne postoji zakon svi ozbiljni politički subjekti bi trebali imati moralnu odgovornost da ne rade takve stvari", rekao Kaplan za Sarajevo-x.com.

Glasnogovornik SDA je rekao da moramo biti svjesni da pobjednika rata u BiH nema, ali da moramo biti jednoglasni kada su u pitanji ratni zločini.

Do trenutka objave teksta nismo uspjeli dobiti komentar čelnika HDZ-a BiH, koji se nisu javljali na telefon.