U Domu Oružanih snaga BiH
6

Ćilim sjećanja, ponosa i nezaborava na žrtve genocida

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izložba ˝Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici˝ - tradicijom protiv zaborava, otvorena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u organizaciji BOSFAM-a (Bosanska familija)

Oni koji su došli da pogledaju ovu tužnu izložbu mogli su pogledati ćilime na kojima je svaki motiv jedno ime, ćilime na kojima se nalaze čitave porodice, ćilime na kojima se nalaze imena djece, žena… nestalih u vihoru proteklog rata.

Direktorica BOSFAM-a Munira Beba Hodžić istakla je značaj čuvanja uspomona na nestale i poginule rekavši da porodicama treba Pravda a žrtvama Sjećanje.

"Ćilim je simbol kuće, miline, nečeg dragog. U ćilimima imate puno boja, simbola koji se miješaju. Svi nastradali imali su različite sudbine koje su se slile, pomiješale u jednu - sudbinu žrtve", rekla je Hodžić.

Ona je istakla da ove ćilime tkaju one koji su ostali bez najmilijih, one koji su dočekali najveću kaznu koja postoji. Da tragaju za svojom djecom.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, koji je otvorio izložbu rekao je da je ova izložba dostojanstveni otpor zaboravu. Izložba je upriličena u spomen 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

U proteklih šesnaest godina ćilim su tkale žene koje su izgubile svoje najdraže u genocidu u Srebrenici.

Za jednu nestalu osobu se tka mali ćilim dimenzija 40x40cm, različitih boja, motiva, a u ćilimu je upisano ime i prezime žrtve. Otkani dijelovi se spajaju i tako nastaje veći ćilim.