BiH
29

CIK i danas bez odluke o Stocu, nakon svađe Vlado Rogić demonstrativno napustio sjednicu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Ahmet Šantić izjavio je danas u Sarajevu da su nadležne službe Komisije dobile zadatak da predlože nove odluke o utvrđivanju odgovornosti u slučaju prekida izbornog procesa u Stocu 2. oktobra.

Šantić je podsjetio da je Sud BiH poništio četiri odluke CIK-a koje se odnose na kandidate na lokalnim izborima u Stocu i vratio Komisiji na ponovno odlučivanje.

"Sad je na CIK-u da postupi prema uputstvima Suda BiH", rekao je Šantić novinarima i dodao da i na nove odluke koje će donijeti CIK postoji pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Šantić je istakao da službe već rade i da će se nastojati da nove odluke budu donijete što prije.

On je dodao da je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a o razrješenju dužnosti članova Opštinske izborne komisije /OIK/ Stolac i da je sada potrebno pristupiti imenovanju nove komisije.

"Dok sve odluke ne postanu pravosnažne, dok ne bude imenovan novi OIK, CIK neće moći donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu", istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a je podsjetio da je u toku žalbeni proces za više od 30 odluka koje se odnose na biračke odbore u Stocu i da je neophodno da se i ovaj postupak okonča prije poništenja i raspisivanja novih izbora.

"Kad sve to budemo imali možemo pristupiti odluci o poništenju izbora", zaključio je Šantić.

Današnji sastanak obilježila je i svađa članova CIK-a. Vlado Rogić je pojedine članove CIK-a optužio da su namjerno opstruisali rad organa koji su odlučivali o ovom slučaju te da su pripremili izvještaje koji su puni propusti što je potvrdio i sud. Potom je zatražio da u novim komisijama koje će ići u Stolac budu "neutralni" članovi pri čemu je naveo imena državnih službenika među kojima nije Bilo Bošnjaka. Suad Arnautović i Ahmet Šantić na to su rekli da se radi o diskriminaciji nakon čega je Rogić demonstrativno napustio sjednicu.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini nije moguće održati nove lokalne izbore u Stocu, s obzirom na to da je rok za njihovo organizovanje 14 dana od dana donošenja odluke o poništenju i da se kalendarski podudaraju vjerski praznik i Nova godina sa eventualnim održavanjem novih izbora u Stocu.

Sud BiH poništio je odluke CIK-a o skidanju sa kandidatske liste i kažnjavanju sa po 5.000 KM zbog prekida izbornog procesa u Stocu Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića i Bože Raguža.