BiH
8

Čičak: Funkcioner u rudniku kod Prijedora mi je rekao da su tamo zakopavani živi ljudi

Piše: E. G.
Masovne grobnice u Prijedoru bile su tema brojnih medija u svijetu kako krajem rata, tako i nakon njegovog završetka, zbog toga je nejasno zašto je bilo potrebno toliko vremena da počne iskopavanje na brojnim lokacijama.

Prošle sedmice novinar iz Švedske Tonči Percan je za Klix.ba govorio kako je sa ekipom državne televizije SVT odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio u Prijedoru, istraživali su priču o Tomašici te je kazao za su informacije o postojanju grobnice dobili od predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička.

Kako je moguće da se u svjetskim medijima još tada izvještavalo o grobnici Tomašica, o čemu je SVT prilično jasno govorila 1996., a da je ona tek sad otkopana, još uvijek nema odgovora. Na naše pitanje kakve je zapravo informacije imao o ovoj grobnici u to vrijeme i od koga ih je dobio, Čičak je kazao da je sve što je znao 1996. rekao za New York Times.

"New York Times je tada objavio članak na temelju izjave koju sam ja dao. Ja samo znam da sam tada dobio informaciju od čovjeka koji je tamo bio funkcioner u tom rudniku. Informaciju koju sam dobio i dao je ta da je tamo zakopana masa živih ljudi. On je došao nama (u Hrvatski helsinški odbor op. a.) i dao tu izjavu", kazao je Čičak za Klix.ba ne želeći detaljnije govoriti šta je zapravo izjavio za ovaj američki list i upućujući nas da potražimo tekst.

Na naše pitanje da li je ikada kontaktirao sa Institutom za nestale osobe u BiH radi eventualnog davanja ovih informacija istražiteljima, Čičak je odgovorio da su "oni trebali kontaktirati mene ako znaju da imam te informacije".

Na stranici New York Timesa pronašli smo tekst od 11. januara 1996. godine u kojem Čičak zapravo priča o rudniku Ljubija.

Novinar Chris Hedgens piše kako je tada razgovarao s lokalnim stanovništvom koje mu je svjedočilo o etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva.

"Autobusi su prevozili i dalju i noću", kaže jedan mještanin. "Bili su puni ljudi, a iz rudnika su se vraćali prazni. Čuli smo pucnjavu danju i noću. Isprva smo čuli pojedinačnje pucnje, a zatim su počele i rafalne paljbe. To je trajalo više od dva mjeseca", kazao je mještanin, prenosi New York Times u tom tekstu.