BiH
7

Švedska televizija: Govorili smo o grobnici Tomašica još 1996. godine

Klix.ba
Izvještavajući o nedavnom početku iskopavanja jedne od najvećih masovnih grobnica iz proteklog rata u BiH, onoj kod Prijedora - Tomašici, u kojoj se krije nekoliko stotina posmrtnih ostataka Bošnjaka i Hrvata iz tog grada, švedska državna televizija je podsjetila na prilog svog reportera Bengta Norborga još iz 1996. godine, navodeći da su "prvi u svijetu otkrili masovna ubistva u tom mjestu".

U jednom od tekstova objavljenih na web-stranici švedske državne televizije (SVT), Norborg navodi kako je čuo glasine o masovnim ubistvima i grobnici Tomašica te je s kolegom Tončijem Percanom (vjerovatno se radi o voditelju vijesti za građane Jugoslavije na SVT još od prije rata) otišao u Prijedor provjeriti te informacije.

Dalje se navodi kako su prilog za SVT snimali nedugo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma te da je mir bio postignut na papiru, ali ne ne baš i u praksi. "I dalje je ostalo mnogo oružja u rukama fanatika", piše Norborg te dodaje kako su se bojali da ne izazovu previše pažnje i da, u slučaju da im se nešto desi, na lokalnu policiju nisu mogli računati s obzirom na to da njoj nikada nije ni bilo pretjerano stalo da štiti zakon.

On opisuje i to kako su razgovarali s mještanima, koji uglavnom nisu bili raspoloženi za razgovor, o onome što se dešavalo tokom rata, ne zato što su nešto krili, već zato što su se bojali. No, bilo je i onih koji su pristali pričati pod uvjetom da im ne bude otkriven identitet. Kazali su kako su vidjeli ili čuli da na lokalitet rudnika Tomašica dovoze ljude, da su čuli pucnje, a potom i zvuk mašina koje su zakopavale tijela.

"To je trajalo dva ljeta, 1992. i 1993. godine", navodi se u tekstu u kojem autor napominje da su mještani kazali kako su osjetili nepodnošljiv smrad mrtvih tijela.

"Tomašica je danas najjasniji dokaz o sistematskom etničkom čišćenju koje se odvijalo u tom dijelu Bosne, gdje su Srbi bili u većini. Zaista je skandalozno da masovne grobnica u ovom rudarskom gradu nisu iskopane ranije i da nisu postale jedna od najtežih optužbi protiv ratnih zločinaca u Haškom tribunalu. Tomašica je dokaz da je pomirenje još uvijek daleko i da su odgovorni za etničko čišćenje i dalje prisutni", navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici švedske državne televizije.

U videu koji je SVT snimila 1996. godine govore i lokalni stanovnici. Jedan od njih dok se vozi s ekipom u automobilu kaže: "To je bilo u augustu. Dotjerali su ih kamionima 110 (vojni kamion TAM 110). Tako je meni to pričano, tako isto i ja vama pričam. Jeste, masovna grobnica. Ima ih 1.000 i više. Samo su došli buldožerom i zagrnuli".

Još jedna mještanka navodi: "Vidjela sam gdje se tuče, gdje pucaju, gdje dovoze, istovaraju tu kamionima. A što bih baš ja to morala reći?".

Iz primarne masovne grobnice Tomašica, na području Prijedora, gdje treći mjesec traje ekshumacija, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 430 žrtava, od toga je 275 kompletnih tijela.