Novi Pazar
0

Cerić: Prava muslimana su zaštićena

FENA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić izjavio je da je u Novom Pazaru stekao utisak da su prava muslimana u Srbiji zaštićena.
  • Ako je Srbija predstavljena na način kako je bilo sinoćnje okupljanje, povodom svečane akademije maturanata medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, onda su prava muslimana u Srbiji zaštićena i ja im na tome čestitam, rekao je Cerić u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Novom Pazaru s glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem, javili su beogradski mediji.

On je ponovio da ukoliko je, pak, država Srbija predstavjena u "vlasti opštine Tutin", (gdje je okupljanje bilo zabranjeno), onda se "u ovoj državi krše ljudska prava na javno okupljaje i slobodno izražavanje mišljenja".

Istakavši da je na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru bilo, prema raznim procijenama, između 15 i 30 hiljada ljudi, kao i da je sve prošlo bez ijednog incidenta - vlast može da bude zadovoljna, rekao je vrhovni poglavar muslimana BiH.

Cerić je ocijenio da je prvi dio njegove trodnevne posjete Sandžaku bio uspješan uprkos, kako je rekao, "ruglu i medijskom linču" kojem su ga izložili pojedini mediji u Srbiji i BiH.

On je ponovio uvjerenje da među muslimanima Srbije nema podjela, već da je riječ o grupi nezadovoljnih ljudi aktuelnim ustrojstvom islamske zajednice, kao i da razumije njihovu potrebu da to ustrojstvo opstruišu.

On je rekao da je u Sandžak došao da ovdašnjim Bošnjacima poruči da su oni i Bošnjaci BiH jedan narod i da ma gdje živjeli “moraju poštovati zakone države u kojoj žive", ali i da se bore da svoja prava unaprijeđuju kroz unaprijeđivanje zakona te države.

On je kazao i da gdje god ode, Bošnjacima poručuje da uče jezik zemlje u kojoj žive, što znači, ukazao je, da u Srbiji želi da ih ohrabri da nauče da koriste oba pisma - ćirilicu i latinicu.

Cerić je ponovio da muslimani iz Srbije imaju pravo na to da im duhovni centar bude Sarajevo, uz svo poštovanje autonomnosti Islamske zajednice u Srbiji.

  • To je naše prirodno pravo, a što se naše unutrašnje organizacije tiče, to je naša stvar, kazao je on.

  • Moja izjava da nema sile koja će nas odvojiti znači da su Bošnjaci u BiH i Srbiji, odnosno Sandžaku povezani tako da niko ne može odvojiti naše duhovne, kulturne, historijske i rodbinske odnose, objasno je Cerić.

Upitan o tome da li je i koliko ovakvom razvoju odnosa doprinjeo njegov razgovor s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem prije dvije godine u Beogradu, Cerić je kazao da je tada sa srpskim predsjednikom konstatovana potreba otpočinjanja bošnjačko-srpskog dijaloga, ali da se na tome “sve i završilo i da od tada ništa nije učinjeno“, kao i da mu razlog tome nije poznat.

Cerić je kazao da u Srbiji djeluje jedinstvena islamska zajednice čija je adresa u Novom Pazaru i da Beograd, uz svo uvažavanje grada kao adminstrativnog centra Srbije i nekadašnje Jugoslavije, ne može biti centrala te zajednice, javili su beogradski mediji.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocijenio je da ne postoje argumenti za tvrdnju da su ljudska prava muslimana u Srbiji ugrožena.

Ugljanin je pozvao poglavara Islamske vjerske zajednice u BiH reisu-l-ulemu Mustafu Cerića da eventualne primedbe riješi u dijalogu s reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem.

Povodom Cerićeve izjave da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno da su tome izloženi muslimani, on je rekao da Bošnjaci Sandžaka "ne treba i neće da budu ničija moneta za potkusurivanje".

  • Ne znam razlog niti motive zbog kojih je Cerić to rekao, ali ako je on zapazio da ima kršenja nekih vjerskih prava, trebalo bi da sjedne sa svojim kolegom Zilkićem i da mu u prijateljskom tonu skrene pažnju na to, izjavio je Ugljanin. Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ocijenio je u srijedu da nema ekstremnog kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku.

Đerlek je, u izjavi Tanjugu, rekao da ljudska prava muslimana Bošnjaka i pripadnika drugih manjina uvjek mogu biti bolja i da nikada nisu dovoljno dobra.

  • Ja ne kažem da je sve zlatno i da mi Bošnjaci imamo maksimalna prava, ali je to kao i u životu u kome nikada nije sve idealno, rekao je Đerlek i naglasio da je Srbija njegova država i da on drugu državu nema.

Srbija mu je, kazao je Đerlek, dala sve što sada ima, od osnovnog srednjeg i visokog obrazovanja do posla i svega što je stekao on, a ranije i njegov otac.

Istakavši da govori u svoje lično ime, Đerlek je rekao da bi Sandžaklije, u to da je Srbija njihova domovina, trebalo ubjediti djelima, a ne riječima.

  • O internacionalizaciji sandžačkog pitanja ne treba ni razmišljati, rekao je Đerlek, koji je visoki funkcioner Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

On je ukazao na "još svježe" primjere internacionalizacije pojedinih pitanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, istakavši da "svi znamo šta nam je to donijelo i šta je za nas sve to značilo".