Obustavljena vožnja
0

Centrotrans proširuje krivičnu prijavu protiv ministra Krmpotića

Piše: Amer Jahić
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo izdalo rješenje kojim vozilima Javnog komunalnog preduzeća Gras dozvoljava saobraćanje na relacijama Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica, a kompaniji Centrotrans-Eurolines zabranjuje vožnju autobusima na tim linijama, rukovodstvo ove firme odlučilo je proširiti krivičnu prijavu protiv ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Mihajla Krmpotića.

Na konferenciji za medije koju su predstavnici Centrotransa održali u srijedu u prostorijama Privredne komore KS Safudin Čengić, direktor kompanije, izjavio je da će na Skupštini KS zatražiti raspravu o nezakonitom radu Ministarstva saobraćaja ovog kantona.

Čengić je objavio da su autobusi Centrotransa u utorak prestali saobraćati na relacijama Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica, te da je vožnja obustavljena sve dok Ministarstvo saobraćaja KS ne počne provoditi rješenja Ministarstva pravde Federacije BiH i presude Kantonalnog suda u Sarajevu. Ipak, Centrotrans neće odustati od pružanja usluge besplatne vožnje građana Sarajeva petkom.

"I dalje ćemo svakog petka nastaviti besplatno prevoziti putnike", dodao je Čengić.

Čengić kaže da potez Ministarstva saobraćaja KS, kojim pozivaju sve zainteresovane prevoznike da podnesu zahtjev za usklađivanje i registraciju novih redova vožnje na 12 gradskih linija, nije moguće provesti.

Naveo je i podatak da je Centrotrans 2003. podnio zahtjev za registraciju linije Vijećnica - Dobrinja te da dosad, i pored presuda od 14. juna 2006. kantonalno ministarstvo nije poduzelo ništa na rješavanju tog zahtjeva niti provelo sudsku presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Predstavnici Privredne komore KS i Udruženja poslodavaca KS zahtjevaju od Ministarstva da riješi ovaj dugogodišnji problem.

Kemal Grebo, član Privredne komore KS, podržava oblik konkurencijske borbe na tržištu.

"Ne podržavamo monopol na tržištu, jer kompanije bolju uslugu mogu pružiti samo ako imaju konkurenta na tržištu. Zato tražimo da problem bude riješen", rekao je Grebo.

Član Udruženja poslodavaca KS Mladen Pandurević sramotnim je ocijenio rad Vlade KS i Ministarstva saobraćaja jer "ne provode presude Kantonalnog suda u Sarajevu".

Danas je najavljeno i to da će Centrotrans-Eurolines kupiti deset novih autobusa za gradsko-prigradski prijevoz opremljenih po evropskim standardima, a određeni broj tih autobusa prilagođen je mogućnostima osoba s invaliditetom.