BiH
13

Čeka se odluka Apelacionog vijeća u slučaju "Jašarević"

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH (Foto: Arhiv)
Mevlid Jašarević na Sudu BiH (Foto: Arhiv)
Advokat Senad Dupovac, branilac Mevlida Jašarevića, očekuje da će u narednih nekoliko dana dobiti odluku Apelacionog vijeća Suda BiH po žalbama Tužilaštva BiH i odbrane na prvostepenu presudu kojom je Jašarević osuđen na 18 godina zatvora za teroristički napad na američku Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

"Sud će odluku u pisanoj formi poslati poštom. Ako ne bi bilo intervencije ili velikog brata, po mom mišljenju, prvostepena presuda bi morala da bude ukinuta zbog povreda krivičnog postupka", rekao je Dupovac Srni.

Tužilaštvo BiH je ranije na ročištu zatražilo da Apelaciono vijeće Jašareviću izrekne maksimalnu kaznu, obrazloživši to činjenicom da je napadom na američku Ambasadu blokirao Sarajevo sedam časova, ranio policajca i nanio nesagledivu štetu BiH u svijetu.

Zatraženo je da se Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću ukinu oslobađajuće presude jer su, kako je navedeno, kao članovi organizovane terorističke grupe, zajedno sa Jašarevićem organizovali napad na Američku ambasadu.

Odbrana Jaraševića je od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražila da ukine prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovno suđenje, jer joj nije bilo omogućeno da provede svoje dokaze u prethodnom postupku.