BiH
9

CCI: Najlošiji rezultati rada Vlade i Skupštine TK u posljednjih šest godina

Piše: D. Brkić
Muris Bulić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Muris Bulić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji u Federaciji BiH, nalazi se u dubokoj krizi sa 116 miliona KM akumuliranog budžetskog deficita. Godina na izmaku ostat će upamćena i po činjenici da je prvi put u TK registrovano više od 100.000 nezaposlenih osoba.

Katastrofalni parametri očito nisu previše zabrinuli aktuelnu vlast, koja je prema rezultatima monitoringa Centara civilnih inicijativa ostvarila najlošije rezultate u proteklih šest godina.

Naime, Skupština TK je realizovala samo 28 posto plana za 2013. godinu, a do kraja godine trebali bi realizovati preostalih 72 posto plana, što je faktički nemoguće. Od planirana 22 zakona, razmatrano je samo šest, od kojih su četiri usvojena, a dva prihvaćena u formi nacrta, dok čak 16 zakona uopšte nije razmatrano. Do kraja godine zakonodavna vlast u TK trebala bi usvojiti 19 zakona.

Vlada TK je, prema monitoringu CCI-ja, realizovala 56 posto plana, odnosno razmatrala je 115 mjera od 207 predviđenih godišnjim planom.

"Ako se posmatra realizacija cjelokupnog programa rada po ministarstvima, uočavamo da je sedam ministarstva za devet mjeseci svog rada dostiglo tek oko polovinu svojih planiranih ukupnih obaveza za 2013. godinu", navodi konsultant za monitoring Muris Bulić.

U TK je ubilježena rekordna nezaposlenost, minimalna strana ulaganja, privreda je posrnula, a u CCI-ju upozoravaju kako se sva energija mora preusmjeriti u traženje i donošenje mjera i odluka kojima će se hitno mijenjati situacija u oblasti investiranja i zapošljavanja.

"Budžetska kriza u Tuzlanskom kantonu je i dublja od političke, a vidjelo se to iz usvojenog rebalansa budžeta, kojim je povećana javna potrošnja od 13 miliona trebala biti pokrivena kreditnim zaduživanjem. Rebalansom je planirano i kreditno zaduženje od oko 60 miliona KM za pokriće akumuliranog deficita i unutrašnjih dugovanja iz prethodnog perioda. Očito da sa ovakvim planiranjem budžeta Tuzlanski kanton ulazi u spiralu kreditnih zaduživanja, a ceh neodgovorne politike, nesposobne da poveća zaposlenost, racionalizuje i smanji javnu potrošnju, platit će građani i buduća pokoljenja”, navodi Muris Bulić, konsultant za monitoring CCI-ja.