BiH
1

Carla del Ponte potpisala peticiju za oslobađanje Florence Hartmann

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte potpisala je peticiju za oslobađanje Florence Hartmann, koja je već četiri dana u zatvoru Scheveningen.

Ovaj zatvor je predviđen za ratne zločince kojima se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Šokirani viješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu. Zahtijevamo hitno oslobađanje gospođe Hartmann. Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život odbrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka grada Sarajeva, te da je njeno hapšenje uvreda građanima Sarajeva koji su joj to priznanje dodijelili za njenu nepokolebljivu podršku i pomoć koju im je nesebično pružala tokom opsade njihovog grada - upravo onu podršku i pomoć koju nisu imali od onih koji su je danas uhapsili. Optužba, presuda i hapšenje gospođe Hartmann predstavlja kršenje Člana 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu, putem Facebook stranice Release Florence Hartmann", navodi se između ostalog u peticiji koja se može potpisati na ovom linku.

Podsjećamo, bivša glasnogovornica Haškog tribunala uhapšena je 24. marta . dok je ispred Tribnula čekala presudu Radovanu Karadžiću.