Trajat će 90 dana
49

HRS pokrenuo potpisivanje peticije za procesuiranje zločina nad Hrvatima u BiH

G. Š.
Hrvatska republikanska stranka (HRS) pokreće potpisivanje peticije i prikupljanja potpisa kroz naredna tri mjeseca na svim prostorima gdje žive Hrvati u BiH, s kojim će se ići prema Tužilaštvu u cilju procesuiranja zločina nad Hrvatima za koje niko nije odgovarao.

Na konferenciji za medije u Mostaru je kazano kako će prikupljanje potpisa trajati 90 dana u mjestima gdje većinski žive Hrvati, kao putem interneta, odnosno online potpisa, nakon čega će biti predani pravosudnim institucijama, ambasadama, OHR-u te Vladi Republike Hrvatske.

Slaven Raguž
Slaven Raguž

Predsjednik HRS-a, Slaven Raguž, jer kazao kako se HRS od svog postanka bavi tom problematikom i da su nebrojeno puta podnijeli prijave ali da one nisu davale nikakve rezultate.

'"Nebrojeno puta smo radili kaznene prijave pravosudnim institucijama imale smo brojne sastanke što s predstavnicima pravosuđa u BiH što u Republici Hrvatskoj, što sa ambasadama najvećih zemalja u BiH. Od toga nije bilo ništa,na kraju sam bio na saslušanju u SIPA-i'", rekao je Raguž.

Istaknuo je kako je, "još sramotnija činjenica da Hrvati kontrolišu pravosuđe, po vertikali od najnižih nivoa do najviših", ali da se aktuelna politika Hrvata po pitanju zločina nad Hrvatima svela na polaganje vijenca i na, "kuknjavu nad sudbinom prigodom obilježavanja zločina".

Poručio je kako su im vezane ruke, ali da neće stati na tome, jer postoje dokazi i svjedoci o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima, uvjeren da će potpisivanje peticije konačno pokrenuti postupke koji se decenijama čekaju.

Slavko Zovko
Slavko Zovko

Predstavnik koordinacijskog tima HRS-a Slavko Zovko, je rekao kako je ideja za počela od Gradskog odbora Kiseljak i da to ono što rade zbog predaka ali i zbog potomaka, navodeći kako je teško graditi budućnost u zemlji u kojoj su mnogi zločini ostali neprocesirani.

"Ovo nije nikakav politički populizam i ova peticija nema nikakav stranački amblem. Pozivamo sve ljude kojima je ova ideja bliska da nam se pridruže, jer ćemo prikupljati potpise u svim mjestima u BiH gdje žive Hrvati", rekao je Zovko.

Mirko Zelenika
Mirko Zelenika

Prvi predsjednik Hrvatske udruge logoraša, Mirko Zelenika, je naglasio da se o ovoj temi mora govoriti iako nije lako kada govori čovjek koji je žrtva, a nije lako ni onima koji slušaju.

"Cijela je nacija zabavljena euroatlantskim integracijama. Neće razgovor o ovom pitanju ništa pokvariti. I ovo pitanje se mora raščistiti jer debelo kasnimo", rekao je Zelenika.

Marinko Ljoljo
Marinko Ljoljo

Bivši logoraš Marinko Ljoljo koji je u jablaničkom logoru proveo 321 dan kazao kako logoraši ništa ne traže nego pravdu i poručio da se problemi mogu prevazići samo prezetovanjem istine.

"Četiri razloga, zašto nisu procesuirani ratni zločini su nemar, politikantstvo, nebriga i rad tužitelja, istraživača, odnosno nerad", ustvrdio je Ljoljo.

HRS je naveo kako je u proteklom ratu preko 300.000 Hrvata moralo napustiti svoje domove te da je do sada evidentirano stradanje ukupno 7.788 Hrvata, od čega 5.719 vojnika i 2.069 civila, te da su kroz stotine logora prošli deseci hiljada civilnih i ratnih zarobljenika, a da mnoge porodice ni danas ne znaju gdje su im počivališta najmilijih.