NA ŠPANSKOM TRGU
7

Mostarci potpisuju peticiju za učešće u izradi prostornog plana grada, spremni i na tužbe

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas na Španskom trgu počela ulična akcija potpisivanja peticije za aktivno učestvovanje građana u izradi prostornog plana grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona u svim mjesnim zajednicama, kako bi se spriječile nezakonitosti.

Prikupljanje potpisa koje će trajati do 23. februara je organizovala je neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru", gdje su predstavnici mještana iz naselja Gubavica, Međine, Miljkovići, Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani ukazali na probleme s kojim se bore.

Mario Ćosić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Ćosić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predstavnik mještana naselja Miljkovići i Kozice Mario Ćosić je rekao da je mještane mostarskih naselja na ulici danas okupio "nezakonit Prostorni plan Mostara" te da se nisu poštivale norme i zakoni kada su se usvajali prostorni planovi bez aktivnog učestvovanja građana.

"Grad Mostar je 2010. godine debelo platio studiju 'Hrvoje Požar' za područje obnovljivih izvora energije. U toj studiji, koja je na više od 300 stranica su utvrđene pozicije i lokacije za vjetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane i ona je bila uslov Prostornog plana 2012. godine.Tada su se Izmjene i dopune Prostornog plana donijele bez javnih rasprava, što nije u skladu sa zakonom", kazao je Ćosić.

Nova gradska vlast je potom 2022. godine, kako ističe donijela odluku da se na brdskim područjima, za koja je 'Hrvoje Požar' označio vjetroelektrane, može raditi i solar, pozivajući se na ovu studiju koja to ne podržava.

"To je zločin protiv čovjeka i prirode, to je krivično djelo. Sad smo isporučeni investitorima svakodnevno i to nas košta i tužbi i žalbi. Imamo štetu u našem prostoru", ustvrdio je Ćosić.

Ističe da je studija 'Hrvoje Požar' izdvojila šest ili sedam makro lokacija za solare, navodeći da je i to puno za Mostar te da se na Pologu krenulo s gradnjom iako je ta lokacija izuzeta iz studija.

Zbog toga, kako je naglasio gađani traže tematsku sjednicu na kojoj bi iznijeli sve svoje zahtjeve. U suprotnom će, kako najavljuje, podnijeti krivične prijave protiv nosioca izrade Prostornog plana, odnosno protiv gradonačelnika Marija Kordića.

"Mjesecima se gradonačelnik tajno sastaje sa mjesnim zajednicama, pokušava ugasiti ovaj bunt nezadovoljstva mještana koji su nesigurni u svoje domove. Ovo su preozbiljne stvari i ovo je po meni nezapamćen kriminal na području grada Mostara", zaključio je Ćosić.

Predstavnik mjesne zajednice Vihovići Tomislav Džidić kaže kako kod njih još nije počela gradnja i vjeruje da će se na ovaj način izboriti da zaštite svoja područja od nezakonitih radnji.