Na Španskom trgu
0

Mostarci u srijedu potpisuju peticiju za učešće u izradi prostornog plana grada

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" sutra organizuje uličnu akciju i pokreće potpisivanje peticije za aktivno učestvovanje građana u izradi prostornog plana grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Akciju organizuju na Španskom trgu u Mostaru sa početkom u 10 sati, a kako su najavili prikupljanje potpisa trajat će od 21. do 23. februara.

"Ovom peticijom građani Mostara traže od nadležnih vlasti Grada Mostara i HNK aktivno o učešće u svim fazama izrade prostornoplanskih dokumenata i javne rasprave u svom mjesnim zajednicama, naročito kada Gradsko vijeće Grada Mostara odlučuje dvotrećinskom većinom", poručili su organizatori.

Podsjećaju da se građani iz sedam naselja Grada Mostara bore protiv stihijskog izdavanja suglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara, te će, kako su najavili, sutra na Španskom trgu za sve informacije biti dostupni predstavnici mještana iz naselja Gubavica, Međine, Miljkovići. Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani.

"Osnova za izdavanje ovih koncesija jeste Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine. Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konsultovana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura", poručili su organizatori potpisivanja peticije.