BiH
1

Budimir razriješio tim za koordinaciju revizije boračkih prava

SRNA
Živko Budimir
Živko Budimir
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je odluku o razrješenju Tima za koordinaciju revizije boračkih prava zbog upornog ignorisanja upozorenja da postupak revizije teče nezakonito i mimo legitimnih predstavnika komponente HVO-a, te ne doprinosi uređenju situacije u revizorskom haosu.

Budimir je pozvao kantonalne ministre za pitanja boraca da napuste revizorske timove i da povuku saglasnost za rad Instituta za medicinsko vještačenje dok se ne stvore uslovi za nastavak revizije. U saopštenju iz kabineta predsjednika FBiH navodi se da revizijom koordinišu isključivo predstavnici federalnog ministarstva za pitanja boraca, što je suprotno članu 10 Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

   Budimir ističe da se donose podzakonski akti koji su u koliziji sa Zakonom i time ga derogiraju. Rad Tima za koordinaciju, koji čine četiri predstavnika HVO-a i četiri predstavnika Armije BiH, kako se navodi, opstruiše ministar za boračka pitanja Zukan Helez te Komisija za podršku revizije obavlja sve poslove koji su u nadležnosti Tima za reviziju.

   U saopštenju se naglašava da federalno ministarstvo za pitanja boraca popunjava revizorske timove na netransparentan način, ne uvažavajući prijedloge kantonalnih ministara.

   "Iako je prema Zakonu jasno definisano kako se popunjavaju revizorski timovi i koja ovlaštenja ima Revizorski tim za koordinaciju, Zakon se ne poštuje te se borci izvode iz prava nezakonito i nestručno", ističe se u saopštenju i dodaje se da je u skladu sa ovom odlukom eventualno dalje provođenje revizije nelegalno.

Razriješeni članovi revizorskog tima, koje je u junu prošle godine imenovao Budimir, jesu savjetnik predsjednika FBiH za vojna pitanja Petar Barišić, Besim Hodžić, Ilija Kaleb, Meho Gazić, Vinko Drinovac, Elvis Tukar, Berislav Elez i Emir Bašić. Budimir je ranije optužio Heleza za selektivno provođenje revizije i dvostruke kriterijume koji se primjenjuju na štetu pripadnika HVO-a. Helez je poručio Budimiru da njemu "ne može jedan podoficir govoriti šta je zakonito"