BiH
0

Brojni sastanci Silajdžića u Istanbulu

Sarajevo-x.com
Tokom jednodnevne posjete Republici Turskoj član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, sastao se jučer sa predsjednikom Republike Turske Abdulahom Gülom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoğanom, ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutoğluom, te sa generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddinom İhsanoğluom. Silajdžić se također obratio na radnoj večeri za predstavnike reaktivirane OIC Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu koju su organizovali ministar Davutoğlu i İhsanoğlu.

Glavna tema sastanaka bili su reformski procesi u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na aktuelne prijedloge u vezi pitanja državne imovine i ustavne reforme. Sagovornici su se složili da bi bilo kakva rješenja koja nagrađuju kršenje Daytona, bila štetna po interese Bosne i Hercegovine, te da bi imala negativan dugoročni efekat po stabilnost regiona.

Sagovornici su posebno istakli da nezakonita prometovanja državnom imovinom ne mogu i ne smiju izmjeniti činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedini legitiman vlasnik sve državne imovine. Također su podsjetili na neophodnost uklanjanja mehanizama blokada, poput entitetskog glasanja, s obzirom da je etnički čista priroda ovih mehanizama i njihova zloupotreba direktan rezultat opstrukcija u provođenju Aneksa 7.

Tokom svih susreta podcrtana je snažna podrška Republike Turske Bosni i Hercegovini da konačno postane potpuno demokratska, funkcionalna i samo-održiva zemlja, sa punim kapacitetom da vrši svoje nadležnosti i međunarodne obaveze. Također je izražena podrška integraciji naše zemlje u međunarodne strukture, a posebno u NATO.

Silajdžić je također potencirao ova pitanja tokom obraćanja predstavnicima OIC Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, koji su izrazili bezrezervnu podršku nastojanjima naše zemlje da prevaziđe izazove koji se pred njom nalaze, te da istraje u naporima ka potpuno demokratskom sistemu koji omogućava punu funkcionalnost države i pruža jednake zaštite za sve konstitutivne narode i ostale građane. Učesnici su izrazili spremnost svojih vlada da pomognu Bosni i Hercegovini u iznalaženju takvih rješenja, te u izbjegavanju rješenja koja idu ispod minimuma koji su državi dati u Daytonu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću.