BiH
0

Brčko: Poslanici nezadovoljni ostvarenjem budžeta

SRNA
Brčko
Brčko
Ostvarenje budžetskih prihoda Brčko distrikta za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 89,4 miliona KM, što je u odnosu na plan budžeta za cijelu 2011. godinu nešto više od 43 odsto, rečeno je na današnjem zasjedanju lokalne Skupštine.

Razmatrajući Izvještaj o ostvarenju budžeta u prvom polugodištu, poslanici su uputili oštre kritike zbog činjenice da je u tom periodu od 79,48 miliona KM rezervisanih za kapitalni budžet u ovoj godini, realizovano svega šest miliona maraka.

Brčanski poslanici ocijenili su da je neprihvatljivo to što još nije realizovan veliki dio grantovskih sredstava koja za cilj imaju poboljšanje socijalnog položaja najsiromašnijih slojeva stanovništva u distriktu. 

Poslanik Nezavisne demokratske stranke Stako Stakić zatražio je tokom rasprave odgovornost za propust koji je doveo do toga da 1,2 miliona maraka, obezbijeđenih za nadoknadu šteta u poljoprviredi tokom prošlogodišnjih poplava, još nije isplaćen korisnicima.

"Ova sredstva izdvojena su rebalansom ovogodišnjeg budžeta u julu, ali je nečijom greškom došlo do njihovog vraćanja na poziciju rezervi, pa će se Skupština o tome morati ponovo izjašnjavati", rekao je Stakić.

U nastavku zasjedanja poslanici će razmatrati izvještaje Revizorske komisije o finansijskom poslovanju u 2010. godini kabineta gradonačelnika, Skupštine i vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.