Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne mogu vjerovat da moraju sada pustit ovoliko najgorih zivotinja zbog proceduralne/formalne greske! Pa valjda su ovi tuzioci i cijelo sudstvo isli u neke skole, kako im se mogao dogoditi ovakav, banalan 'propust'? Za ovo sranje moraju odgovarati! Ovo je stvarno previse, prevrsilo svaku mjeru, a mjera je ionako bila povelika onda globalno u svijetu, a sad je, cini mi se, svijet premali da bi se pokazalo koliko je ova zemlja propala. Ne samo da se ovdje nekaznjeno moglo ubijati onda...moze to vazda sa ovakvim 'pravnicima'.
Pa nisu ovdje krivi ni tuzioci ni sudije, vec je to stvar pravnih principa - da se pocinitelju sudi po zakonu koji je za njega najblazi.
Ama nije tako. Oni su napravili pocetnicku gresku. Zato ce zivotinje vani.
Advokati su poznati po "OBEĆANJIMA".... Kod njih može SVE, liče na čarobnjake... sve dok ne dobiju ovlašćenje za zastupanje i NOVAC... a onda počne "razvlačenje pameti"... fali ovo, fali ono... Nikoga pravda neće zaobići ... prije ili kasnije. Mediji treba realno da objasne pravnu situaciju a ne da podgrijavaju napetost i nerviraju narod a naročito žrtve...
I da se primjeni Krivični zakon SFRJ zločinci neće biti amnestirani jer su propisana slijedeća krivična djela iz poglavlja "Krivična djela protiv čovjenosti i međunarodnog prava" i to: · genocid (član 141.) - kazna zatvora najmanje 5 god. ili smrtna kazna; · ratni zločin protiv civilnog stanovništva (član 142.) - kazna zatvora najmanje 5 god. ili smrtna kazna; · ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika (član 143.) - kazna zatvora najmanje 5 god. ili smrtna kazna; · ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (član 144.) - kazna zatvora najmanje 5 god. ili smrtna kazna; · organizovanje grupe i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina (član 145.) - kazna zatvora od 1 do 10 godina; · protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja (član 146.) - kazna zatvora najmanje 5 godina ili smrtna kazna; · pritivpravno oduzimanje stvari od ubijenih i ranjenih na bojištu (član 147.) - kazna zatvora od 1 do 10 godina;
pravna situacija je da se prema zakonu iz SFRJ moglo biti osudjeno ili na kaznu zatvora od 5 godina (pa nadalje) ili smrtnu kaznu. U nasem trenutno vazecem pravu nema smrtne kazne, a kazna zatvora moze trajati najvise 20 godina. Zato ovi koji su osudjeni na kazne DUGOTRAJNOG zatvora od 20-45 godina, imaju pravo da se ponisti presuda i da im se ponovo sudi.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Nevjerovatno da su formalni razlozi jači od suštinskih, pa se najteži ratni zločinci puštaju na slobodu. Pod hitno uvesti smrtnu kaznu pa nek se onda bave "formalnostima" da je po nekom starom zakonu ubica kriv a po nekom novom nevin. Katastrofa!
A pazi mujo, ova odluka suda je izvršna, sad i odmah na slobodu i nema niko prava žalbe, a radi se o teškim osuđenicima za genocid, nije ovo neka obična brakorazvodna parnica ili tužba za neplaćene komunalije.