BiH
1

Bošnjački učenici i njihovi roditelji iz Vrbanjaca sutra dolaze na proteste u Sarajevo

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bošnjački učenici koji pohađaju područnu osnovnu školu u Vrbanjcima, na području opštine Kotor Varoš, u pratnji svojih roditelja sutra će krenuti u Sarajevo kako bi se pridružili bošnjačkim povratnicima i njihovoj djeci koji devetnaesti dan protestuju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika zbog odbijanja Ministarstva prosvjete bh. entiteta Republike Srpske da u nastavni program uvede grupu nacionalnih predmeta.

"Ne očekujemo da će naš odlazak u Sarajevo nešto riješiti, jer vidimo šta se dešava s roditeljima i djecom iz Konjević Polja, ali jedini način da skrenemo pažnju javnosti na svoje probleme je da odemo u glavni grad BiH", kazao je Nijaz Duzan, jedan od roditelja.

Prema njegovim riječima, za razliku od Konjević Polja, ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija učenicima u Vrbanjcima nije ponudio ni mogućnost izučavanja nacionalnih predmeta kroz vannastavne aktivnosti, niti je s njima kontaktirao na bilo koji drugi način.

Podsjećamo, Mutabdžija je, tumačeći privremeni sporazum između entiteta o pravu na izučavanje nacionalnih predmeta za učenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u RS, odnosno srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, naveo je da je uslov za to da u odjeljenjima mora biti najmanje 18 učenika iz reda nesrpskog naroda.

Duzan je u izjavi za agenciju Anadolija podsjetio da je do 1992. godine osnovna škola u Vrbanjcima imala status samostalne škole, te da je tek nakon rata postala područna škola.

"Ovdje se nastava odvija u svih devet razreda, u svakom od njih ima više od 18 bošnjačkih učenika, ali se namjerno stalno drži na 15 odjeljenja, unatoč broju učenika, kako ne bismo dobili status samostalne osnovne škole. Zato nama i ne nudi varijantu vannastavne aktivnosti za grupu nacionalnih predmeta, jer je jedino obrazloženje nedostatak novca za plaćanje nastavnika koji bi te predmete predavali", istakao je Duzan.

Učenici OŠ "Sveti Sava" iz Vrbanjaca bojkotuju nastavu od početka školske godine, jer Ministarstvo prosvjete RS nije ispunilo obećanje dato prije dvije godine da će zbog činjenice da bošnjački učenici čine blizu 57 posto školske populacije, u nastavni program te škole biti uvedena nacionalna grupa predmeta.