Kad sistem zakaže
146

Rješenje za bošnjačku djecu i bosanski jezik u RS-u odavno postoji, samo se nadležni "prave slijepi"

S. H.
Roditelji bošnjačke djece u Liplju kod Zvornika ispred škole (Foto: Klix.ba)
Roditelji bošnjačke djece u Liplju kod Zvornika ispred škole (Foto: Klix.ba)
Počela je nova školska godina u entitetu Republika Srpska, a s njom i novi problemi za bošnjačke učenike. Ovaj put problem je u mjestu Liplje kod Zvornika gdje nije dozvoljeno izučavanje maternjeg jezika niti zvaničnog naziva predmeta bosanski jezik.

Tako su učenici u tzv štrajku i odbijaju pohađati nastavu jer im u knjižicama i školskom dnevniku piše naziv maternjeg jezika - bošnjački jezik. Problem u Liplju traje već nekoliko godina, a roditelji su ga dosad bezuspješno pokušavali riješiti u nekoliko navrata. U 2018. im je nakon štrajka glađu obećano da će učenici izučavati bosanski jezik, ali stvari u praksi su drugačije.

I tako je Liplje stalo u sve duži red povratničkih zajednica u entitetu RS gdje je dominantna diskriminacija. Ranije su to bili Vrbanjci kod Kotor Varoši, pa Nova Kasaba i tako dalje. Vlasti iz RS-a poručuju da s eradi o politizaciji, nadležni iz FBiH bez konkretnih političkih pritisaka i tako se diskriminacija ciklično ponavlja. A djeca ispaštaju.

Ipak, zanemaruje se činjenica da ovaj problem uopće ne bi smio postojati s obzirom da su prošče godine, prvo Ustavni sud BiH, a potom i Vrhovni sud Republike Srpske presudili u korist bošnjačkih učenika.

Tim presudama je potvrđeno da se u Vrbanjcima, školi koja je bila predmet sudskog postupka nakon tužbe mora omogućiti izučavanje nacionalne grupe predmeta, naziv predmeta mora biti bosanski jezik, a RS za predavanje nacionalne grupe predmeta mora angažirati Bošnjake povratnike.

U novembru 2019. godine Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu u kojoj je potpuno uvažio zahtjeve učenika i roditelja Bošnjaka iz mjesta Vrbanjci, a koji su pohađali OŠ Sveti Sava u Kotor Varoši. Ovaj sud je naložio da se uvede nacionalna grupa predmeta i provodi nastava po bosanskom planu i programu.

Ovom presudom poništene su sve one sa nižih sudova, pa i ona od Okružnog suda Banja Luka u kojoj su odbijeni zahtjevi roditelja kao neosnovani i naređeno im da plate 8.000 KM sudskih troškova. Vrhovni sud RS je usvojio tužbeni zahtjev, utvrđena je diskriminacija, povreda prava na obrazovanje, jednako postupanje i naloženo je ovoj školi da uvede nacionalne grupe predmeta kao što su Bosanski jezik i književnost, Moja okolina, Priroda i društvo, Geografija i Historija, da se nastava izvodi po bosanskom planu i programu po kojem se radi u Zeničko-dobojskom kantonu i da se na tim predmetima angažuju nastavnici-povratnici.

Ustavni sud BiH je još i ranije, u spetembru 2019. godine na istom tragu donio odluku kojom je potvrđeno da se čini diskriminacija u konkretnom slučaju bošnjačke djece u Vrbanjcima.

I dok su zakon i sve konvencije o zaštiti ljudskih prava jasni, vlast u entitetu RS se pravi slijepa. Svake godine pojavljuje se novi slučaj, nova škola i djeca koja ne mogu izučavati maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta. A rješenje postoji, već odavno jer se presuda na primjeru Vrbanjaca može primijeniti na sve druge škole i primjere sa istom problematikom. Evidentno je da se rješenje ignoriše i da za institucije u RS-u ni odluke Ustavnog, a ni odluke Vrhovnog suda Republike Srpske ništa ne znače.